Hamburgery w domowej wersji

Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

Burger z sosem jogurtowym
Burger z sosem jogurtowym123RF/PICSEL

Drobiowe z jogurtowym sosem

1. Czerstwą bułeczkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Wprost do masy przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj sól, pieprz, mielony imbir i paprykę (do smaku). 

2. Masę mięsną dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 okrągłe kotlety. Spłaszcz je dłonią. Z obu stron posmaruj je oliwą ziołową. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią. Od czasu do czasu hamburgery obracaj. 

3. Bułki do hamburgerów rozetnij. Pomidory oraz korniszony pokrój w cienkie plasterki. Jogurt przypraw ostatnim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Sałatę i rzeżuchę opłucz, dobrze osusz. Kotlety posmaruj sosem jogurtowym. Rozcięte bułki przełóż przygotowanymi warzywami oraz kotletami. Od razu podawaj. 

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
Burgery z awokado
Burgery z awokado123RF/PICSEL

Wołowe z buraczkami

Sposób przygotowania

1. Buraki obierz, zetrzyj. Cebule obierz, jedną posiekaj. Rozmaryn i obrane 2 ząbki czosnku posiekaj. Do mięsa dodaj buraczki, czosnek, posiekaną cebulę i rozmaryn. Wyrób. Z masy uformuj 4 hamburgery. Posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 190 st. Pod koniec połóż obok rozcięte bułki, by się zrumieniły. 

2. Połowę pozostałej cebuli pokrój w plasterki, resztę posiekaj. Ogórek potnij w podłużne plasterki. Ostatni ząbek czosnku obierz, posiekaj. Awokado rozetnij, wyjmij pestkę, miąższ rozgnieć. Wymieszaj go z sokiem z limonki, czosnkiem i posiekaną cebulą. Przypraw solą, pieprzem i chili. Kotlety posmaruj pastą z awokado. Włóż je w bułki z oregano oraz plasterkami ogórka i cebuli.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas