Reklama

Reklama

Hamburgery w domowej wersji

Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

Drobiowe z jogurtowym sosem

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 mała czerstwa bułeczka
  • 2 korniszony
  • 2 pomidory
  • 4 duże liście sałaty

Składniki - dodatki

  • 4 bułki do hamburgerów,
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ziołowej oliwy
  • rzeżucha
  • 1 szkl. jogurtu
  • mielony imbir i słodka papryka
  • sól, pieprz

1. Czerstwą bułeczkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Wprost do masy przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj sól, pieprz, mielony imbir i paprykę (do smaku). 

2. Masę mięsną dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 okrągłe kotlety. Spłaszcz je dłonią. Z obu stron posmaruj je oliwą ziołową. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią. Od czasu do czasu hamburgery obracaj. 

3. Bułki do hamburgerów rozetnij. Pomidory oraz korniszony pokrój w cienkie plasterki. Jogurt przypraw ostatnim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Sałatę i rzeżuchę opłucz, dobrze osusz. Kotlety posmaruj sosem jogurtowym. Rozcięte bułki przełóż przygotowanymi warzywami oraz kotletami. Od razu podawaj. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje