Hamburgery w domowej wersji
Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

Drobiowe z jogurtowym sosem
Składniki
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 mała czerstwa bułeczka
- 2 korniszony
- 2 pomidory
- 4 duże liście sałaty
- dodatki
- 4 bułki do hamburgerów,
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek ziołowej oliwy
- rzeżucha
- 1 szkl. jogurtu
- mielony imbir i słodka papryka
- sól, pieprz
1. Czerstwą bułeczkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Wprost do masy przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj sól, pieprz, mielony imbir i paprykę (do smaku). 2. Masę mięsną dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 okrągłe kotlety. Spłaszcz je dłonią. Z obu stron posmaruj je oliwą ziołową. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią. Od czasu do czasu hamburgery obracaj. 3. Bułki do hamburgerów rozetnij. Pomidory oraz korniszony pokrój w cienkie plasterki. Jogurt przypraw ostatnim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Sałatę i rzeżuchę opłucz, dobrze osusz. Kotlety posmaruj sosem jogurtowym. Rozcięte bułki przełóż przygotowanymi warzywami oraz kotletami. Od razu podawaj.

Wołowe z buraczkami
Składniki
- 50 dag grubo mielonej wołowiny
- 2 upieczone małe buraki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 czerwone cebule
- dodatki i przyprawy
- 4 bułki
- 2–3 gałązki rozmarynu
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- oliwa
- sól
- chili w proszku
- pieprz, świeże oregano
Sposób przygotowania
1. Buraki obierz, zetrzyj. Cebule obierz, jedną posiekaj. Rozmaryn i obrane 2 ząbki czosnku posiekaj. Do mięsa dodaj buraczki, czosnek, posiekaną cebulę i rozmaryn. Wyrób. Z masy uformuj 4 hamburgery. Posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 190 st. Pod koniec połóż obok rozcięte bułki, by się zrumieniły. 2. Połowę pozostałej cebuli pokrój w plasterki, resztę posiekaj. Ogórek potnij w podłużne plasterki. Ostatni ząbek czosnku obierz, posiekaj. Awokado rozetnij, wyjmij pestkę, miąższ rozgnieć. Wymieszaj go z sokiem z limonki, czosnkiem i posiekaną cebulą. Przypraw solą, pieprzem i chili. Kotlety posmaruj pastą z awokado. Włóż je w bułki z oregano oraz plasterkami ogórka i cebuli.