Reklama

Reklama

Hedonizm na talerzu

Marzysz o chwili wytchnienia, chcesz poczuć się komfortowo, bezpiecznie i sprawić sobie przyjemność? Z przepisami Eryka erVegana na doskonałe comfort food to możliwe!

Resztkowa zapiekanka makaronowa

- To mój ulubiony przepis w dwóch kategoriach: dań "z resztek" oraz dań "na winie". W tej pierwszej do gotowania wykorzystuje się wszelkie resztki pozostałe z kilku ostatnich dni, a w tej drugiej używa się tego, "co się nawinie". Proste ciasto z tofu oraz mąki z ciecierzycy spaja wszystkie składniki, a odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że zapiekanka nadaje się też na specjalne okazje. - Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny Comfort Food dla każdego"

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • ok. 400 g ugotowanego al dente makaronu (świderki, rurki lub wstążki)
  • ulubione warzywa: papryka, pieczarki, cukinia, bakłażan, brokuły, pomidory itp.
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • woda lub napój sojowy
  • 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z przyprawami i dodaj do niej pokruszone tofu. Wymieszaj całość z taką ilością wody, aby powstała lejąca się masa, o konsystencji ciasta na naleśniki.

Reklama

2. Ugotowany makaron oraz warzywa wymieszaj w dużym naczyniu żaroodpornym i zalej je przygotowanym ciastem. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 20 minut, aż woda odparuje, a warzywa się ugotują i zaczną się podpiekać. Taka zapiekanka to pełnowartościowy posiłek, więc nie musisz martwić się o dodatki, nie zaszkodzi jednak, jeśli zjesz ją z jakąś surówką. Smacznego!

- Może to danie nie jest tak popularne w Polsce, jak chociażby w Wielkiej Brytanii, ale makaron zapiekany z serem to bez wątpienia comfort food i nie mogło go tutaj zabraknąć. W mojej wersji zrobisz go na bazie dyni oraz płatków drożdżowych z dodatkiem miso. Może wydawać się, że to skomplikowane, ale uwierz - naprawdę warto! - Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny Comfort Food dla każdego"

Dyniowe Mac & Cheese z Miso

Składniki

  • ok. 300 g makaronu typu kolanka (sprawdzą się też świderki i rurki)
  • 1 szklanka purée z dyni
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1½ szklanki napoju sojowego
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron podgotuj - powinien być nieco twardszy niż al dente, bo będzie musiał jeszcze przetrwać zapiekanie. Wymieszaj go z bardzo drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Dyniowe purée wymieszaj z pastą miso, napojem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz odrobiną skrobi ziemniaczanej.

3. Odłóż ok. 3 łyżek masy, a resztę przełóż do makaronu, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Odłożoną porcję masy rozsmaruj na powierzchni zapiekanki i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200°C z włączoną funkcją grilla.

4. Piecz przez ok. 15 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni, a makaron stanie się idealnie miękki. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (PS Zapiekanka smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień).

- Wegańskie klopsiki to mój ulubiony sposób na szybki obiad - są łatwe, można je zrobić z łatwo dostępnych składników i praktycznie zawsze wychodzą przepyszne. Klopsiki z tego przepisu łączą kaszę jaglaną z marchewką i suszonymi pomidorami - to prawdziwa bomba smaków! - Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny Comfort Food dla każdego"

Marchewkowe klopsiki jaglane

Składniki dla: 16 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • ok. ½ średniego słoika (ok. 150 g) suszonych pomidorów w zalewie
  • 1–2 łyżki oleju z zalewy
  • 1 szklanka zmielonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kaszę porządnie przepłucz ciepłą wodą, następnie zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn.

2. Marchewki zetrzyj na grubych oczkach tarki, a suszone pomidory pokrój na małe kawałki i dodaj do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy razem ze zmielonymi ziarnami słonecznika.

3. Porządnie wszystko wymieszaj, dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dodaj olej z suszonych pomidorów i ponownie wymieszaj. Masę odstaw na chwilę do ostygnięcia.

4. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego wcześniej do ok. 200°C i piecz przez 20-30 minut z włączoną funkcją termoobiegu, aż będą chrupiące i złociste. Jako dodatek do klopsików możesz upiec również tofu i podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!

Domowe "mleko" orzechowe w kilka chwil

- Wiecie, jak to jest, kiedy naprawdę bardzo potrzebujecie roślinnego napoju do jakiegoś przepisu albo po prostu do zalania płatków śniadaniowych, a akurat nie macie go pod ręką? Istnieje prosty sposób, aby zrobić "mleko" orzechowe dosłownie w kilka chwil! - Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny Comfort Food dla każdego"

Składniki

  • na ok. 500 ml „mleka” orzechowego
  • ½ szklanki orzechów nerkowca lub 2 łyżki dowolnego masła orzechowego
  • 450 ml filtrowanej wody
  • odrobina soli i ewentualnie cukru

Sposób przygotowania

1. Orzechy nerkowca lub dowolne masło orzechowe przełóż do naczynia blendera kielichowego i zalej wodą. Blenduj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż orzechy lub masło orzechowe połączą się z wodą*.

2. Na koniec "mleko" dopraw solą i ewentualnie cukrem, tak żeby ci smakowało. Gotowe!

 * Tak przygotowanego "mleka" nie musisz przelewać przez sito, bo nerkowce dość dobrze łączą się z wodą, jeśli jednak chcesz, możesz przelać gotowe "mleko" przez cienką gazę.

Pamiętaj, że takie domowe "mleko" nie może na dłuższą metę zastępować typowego napoju roś­linnego z kartonu, który jest fortyfikowany wapniem oraz witaminą D i stanowi ich dobre źródło

Makaron z truskawkami

- jeden z tych obrazów, które zapadają w pamięć: dzieciństwo, lato, świeże truskawki, a więc i prosty makaron z truskawkami i twarogiem, który do jedzenia zachęcał już samym swoim zapachem. W dorosłej wersji tego "wykwintnego" dania używam makaronu pełnoziarnistego (jednak nadal w kształcie świderków!), a zamiast twarogu wybieram ukwaszone w cytrynie tofu. Nie pomijam odrobiny cukru, bo jednak charakterystyczne zgrzytanie jego drobinek między zębami przywołuje u mnie miłe wspomnienia. - Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny Comfort Food dla każdego"

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2½ szklanki pełnoziarnistego makaronu świderki
  • 3 szklanki truskawek
  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • sok z 1 cytryny
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.

2. Tofu pokrusz palcami lub rozdrobnij widelcem w małej misce. Zalej sokiem z cytryny i zostaw, aż się zamarynuje.

3. Truskawki oczyść z szypułek (zrobisz z nich np. lemoniadę lub zmiksujesz je w koktajlu) i pokrój na mniejsze kawałki - ćwiartki, ósemki lub plasterki.

4. Tofu odcedź z cytrynowego soku i wymieszaj z makaronem. Dodaj truskawki wymieszane z cukrem oraz miętę. Całość możesz podać od razu, ale równie dobrze możesz to danie przechować w lodówce - serwowane na zimno zapewni idealne ochłodzenie w letnie upały. Smacznego!

Przepisy pochodzą z książki "Roślinny Comfort Food dla każdego", E. Wałkowicz 


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje