Herbaciany keks

Pyszny!

Keks
Keks123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Owoce posiekaj, przełóż do garnka. Zalej gorącą herbatą i podgrzewaj, aż owoce wchłoną cały płyn. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Składniki mieszaj, aż masło się stopi. Odstaw do ostudzenia. 

2. Jajka ubij z cukrem. Wlej esencję. Domieszaj partiami mąkę przesianą z proszkiem, solą i pieprzem. Na koniec wrzuć owoce z masłem. Dobrze wymieszaj. 

3. Piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż pergaminem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch. Piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przestudź w foremce, wyjmij na kratkę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Ciasto krakersowe - szybki przepis na deserInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas