Reklama

Reklama

Herbaciany keks

Pyszny!

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 15 dag masła
  • 1 szkl. mocnej herbaty zimowej, np. cynamonowej lub soku pomarańczowego
  • 30 dag suszonych owoców: żurawiny, rodzynek, fig, jabłek i gruszek
  • 1 łyżeczka esencji rumowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta drobnej soli i mielonego białego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Owoce posiekaj, przełóż do garnka. Zalej gorącą herbatą i podgrzewaj, aż owoce wchłoną cały płyn. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Składniki mieszaj, aż masło się stopi. Odstaw do ostudzenia. 

2. Jajka ubij z cukrem. Wlej esencję. Domieszaj partiami mąkę przesianą z proszkiem, solą i pieprzem. Na koniec wrzuć owoce z masłem. Dobrze wymieszaj. 

3. Piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż pergaminem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch. Piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przestudź w foremce, wyjmij na kratkę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje