Herbaciany keks
Pyszny!

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 15 dag masła
- 1 szkl. mocnej herbaty zimowej, np. cynamonowej lub soku pomarańczowego
- 30 dag suszonych owoców: żurawiny, rodzynek, fig, jabłek i gruszek
- 1 łyżeczka esencji rumowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta drobnej soli i mielonego białego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Owoce posiekaj, przełóż do garnka. Zalej gorącą herbatą i podgrzewaj, aż owoce wchłoną cały płyn. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Składniki mieszaj, aż masło się stopi. Odstaw do ostudzenia. 2. Jajka ubij z cukrem. Wlej esencję. Domieszaj partiami mąkę przesianą z proszkiem, solą i pieprzem. Na koniec wrzuć owoce z masłem. Dobrze wymieszaj. 3. Piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż pergaminem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch. Piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przestudź w foremce, wyjmij na kratkę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.