Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych
Nadesłane przez: Gastrosfera.
- 4 saszetki herbatki Owoce Leśne POSTI,
- 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).
Sposób przygotowania:
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.