Hiszpański omlet warzywny
Pyszne i sycące danie, którym zajadają się Hiszpanie. Banalne do przygotowania - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (20 minut) w posolonym wrzątku. Paprykę oczyść, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, pokrój w plastry.
2.Ser żółty zetrzyj na tarce. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki. Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
3. Dodaj paprykę. Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki. Składniki posyp solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jajka wymieszaj z mlekiem, pokruszoną fetą i startym serem. Zalej tym równomiernie składniki na patelni.
4. Smaż 3 minuty, aż spód się zetnie. Przykryj patelnię, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 15 minut (jeśli rączka patelni jest plastikowa, zabezpiecz ją, owijając grubą warstwą folii aluminiowej). Natkę posiekaj, posyp omlet.
Dobra rada kucharza
Masę jajeczną na frittatę (czyli omlet warzywny z ziemniakami) mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.