Reklama

Reklama

Hummus

Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

Składniki:

  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen)
  • 300 g tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
  • 370 ml świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 60 ml oliwy 
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ostra papryka w proszku  

Przygotowanie:

1. Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Reklama

2. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami. Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen).

3. Po przełożeniu na talerzyk, podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy oliwą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje