Hummus na deser?

Hummus zwykle kojarzony jest z szybką i pożywną przekąską, nigdy z deserem. Jednak w świecie kulinarnym nie ma granic. Zatem, jeśli zamarzy nam się zdrowy deser - voila czekoladowy hummus będzie jak znalazł.

Jak to zwykle bywa w kulinariach, wiele nieoczywistych i zaskakujących dań jest dziełem przypadku. Podobnie jest z czekoladowym hummusem, do spróbowania którego zachęca Pamela Salzman, szefowa kuchni z Los Angeles.

Reklama

Szefowa kuchni przyznaje, że to doskonała przekąska, świetnie komponuje się np. z kawałkami chrupiącego jabłka. Sekretem jej deseru jest posypanie czekoladowego hummusu szczyptą soli.

"Istnieją nieograniczone możliwości, aby czekoladowy hummus udoskonalić i dostosować go do naszych kulinarnych upodobań" - zapewnia. Ona sama ceni sobie prostotę i zdradza przepis na "klasyczny" czekoladowy hummus.

Do jego przygotowania potrzebujemy półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy, dwa daktyle, jedną trzecią szklanki masła orzechowego, jedną czwartą szklanki kakao, ekstrakt z wanilii, pół łyżeczki soli i syrop klonowy do smaku.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę dolewając niewielką ilość wody, ok. jednej czwartej szklanki. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje