Hummus z dyni
Lubisz pastę z ciecierzycy? Jej jesienna wersja z pewnością przypadnie ci do gustu!
A co, jeśli nie dysponujesz tym składnikiem? Również nie ma powodów do paniki. Po prostu czas przygotowania hummusu nieco się wydłuży.
Oto jak przyrządzić puree z dyni:
Sporą dynię umyj, obierz, pokrój na kawałki, wyłuskaj z niej pestki. Pokrojoną, rozłóż na blaszce i piecz ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 st. C. Kiedy ostygnie, zblenduj.
Kiedy masz już puree, możesz przystąpić do przygotowania hummusu.
Potrzebujesz: 2 szklanek puree z dyni, 2 łyżeczek pasty tahini, odrobiny oliwy z oliwek, ząbka czosnku, soli, pieprzu i szczypty imbiru.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i ugniataj widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę.
Hummus możesz potraktować jako pastę do pieczywa (doskonale smakuje na tostach, albo świeżej bagietce) lub dip do krakersów czy grissini.