Reklama

Reklama

Hummus z dyni

Lubisz pastę z ciecierzycy? Jej jesienna wersja z pewnością przypadnie ci do gustu!

A co, jeśli nie dysponujesz tym składnikiem? Również nie ma powodów do paniki. Po prostu czas przygotowania hummusu nieco się wydłuży.

Oto jak przyrządzić puree z dyni:

Sporą dynię umyj, obierz, pokrój na kawałki, wyłuskaj z niej pestki. Pokrojoną, rozłóż na blaszce i piecz ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 st. C. Kiedy ostygnie, zblenduj.

Kiedy masz już puree, możesz przystąpić do przygotowania hummusu.

Potrzebujesz: 2 szklanek puree z dyni, 2 łyżeczek pasty tahini, odrobiny oliwy z oliwek, ząbka czosnku, soli, pieprzu i szczypty imbiru.

Reklama

Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i ugniataj widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę.

Hummus możesz potraktować jako pastę do pieczywa (doskonale smakuje na tostach, albo świeżej bagietce) lub dip do krakersów czy grissini.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje