Idealne menu po 1. urodzinach

Roczny malec może już jeść prawie wszystkie składniki z „dorosłego stołu”. Jednak posiłki muszą nadal być lekkostrawne, bo brzdąc wciąż jeszcze ma wrażliwy brzuszek.

Mięso, ryby i jaja - są źródłem najwyższej jakości białka i dobrze przyswajalnego żelaza
Mięso, ryby i jaja - są źródłem najwyższej jakości białka i dobrze przyswajalnego żelaza123RF/PICSEL

Dania możesz już doprawiać odrobiną soli (nie mogą jednak być pikantne). Produkty, z których przygotowujesz jedzenie dla dziecka, powinny być jak najwyższej jakości. Oto, co powinno się znaleźć w codziennym menu brzdąca:

● mleko i nabiał - są źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia niezbędnego dla mocnych zębów i kości, oraz tłuszczów i witamin z grupy B;

● warzywa i owoce - dostarczają niezbędnych (i łatwo przyswajalnych) witamin i minerałów, a także antyoksydantów i błonnika.

● zboża - zawierają węglowodany złożone i błonnik pokarmowy,

● tłuszcze - obfitują m.in. w cenne kwasy tłuszczowe, niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu. Umożliwiają też przyswojenie ważnych witamin. m.in. A, D i E,

● mięso, ryby i jaja - są źródłem najwyższej jakości białka i dobrze przyswajalnego żelaza.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas