Idziemy na grzyby
Jesteśmy narodem grzybiarzy, dlatego babie lato nie liczy się bez wyprawy do lasu i uczty ze świeżych grzybów. Łatwo je przyrządzić, a proste dania z ich dodatkiem pachną i smakują wyjątkowo.

Minipizza z kurkami
Składniki
- 4 gotowe małe placki do pizzy
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- 200 g kurek
- 2 łyżki oliwy
- 2 kulki mozzarelli
- garść pomidorków cherry
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Sos pomidorowy wlej do rondelka, zagotuj, duś z czosnkiem i suszoną bazylią, aż zgęstnieje. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Kurki oczyść, większe pokrój. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie. 3. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim placki. Posmaruj je sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika i podgrzewaj 10 minut. Wyjmij, obłóż plastrami mozzarelli, kurkami i pomidorkami. Piecz 10 minut, tak aby grzyby się podgrzały i mozzarella rozpuściła. Przypraw do smaku, posyp bazylią

Sakiewki grzybowe
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 300 g dowolnych leśnych grzybów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 100 g koziego sera z białą pleśnią (typu camembert)
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- jajko, roztrzepane
- łyżeczka ziaren czarnuszki
Sposób przygotowania
1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż papierem do pieczenia półkę piekarnika. 2. Grzyby oczyść, ewentualnie opłucz i dokładnie wysusz. Pokrój je na kawałki. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę, potem dodaj grzyby. Smaż około 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Na przygotowane kwadraty z ciasta wyłóż porcje grzybów, posyp pokruszonym kozim serem. Zaklej sakiewki, składając je po przekątnej na pół lub zawijając do środka rogi (w chusteczkę). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką. 4. Piecz 20 minut, tak aby ciasto się zrumieniło. Podawaj na ciepło, bo takie są chrupiące i pachnące.

Risotto grzybowe
Składniki
- 200 g świeżych grzybów
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- szklanka ryżu do risotto
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu grzybowego
- sól, pieprz
- 2 garście rukoli
- starty parmezan
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść i pokrój. Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej łyżkę masła na patelni i podsmaż na nim grzyby, cebulę i czosnek. Odłóż na bok. Dołóż resztę masła, wrzuć ryż. 2. Smaż ryż, mieszając, 2-3 minuty. Wlej wino, duś 5 minut, następnie wlewaj stopniowo bulion. Duś 15 minut, aż ryż wchłonie bulion i zmięknie. Dodaj odłożone grzyby, przypraw do smaku, duś jeszcze 2-3 minuty. Na talerzach posyp rukolą i parmezanem.

Tagliatelle z grzybami i ze szpinakiem
Składniki
- 300 g makaronu typu wstążki (tagliatelle)
- 200 g dowolnych grzybów, np. pieczarek lub boczniaków
- 1/2 szklanki śmietany 18 procent
- szklanka liści młodego szpinaku
- łyżka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i smaż je około 10 minut, mieszając. Pod koniec dodaj czosnek i śmietanę, przypraw do smaku. Trzymaj w cieple. 2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, wrzuć go z powrotem do garnka, postaw na małym ogniu. Dodaj grzyby ze śmietaną, wymieszaj. Wsyp szpinak, tylko zamieszaj (listki powinny tylko zmięknąć) i od razu podawaj.

Kremowa zupa z kurkami
Składniki
- korzeń selera
- korzeń pietruszki
- biała część pora
- 3 ziemniaki
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 200 g kurek
- 1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
- 4 kromki pszennej bułki
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę obierz, pokrój i zalej litrem wody. Gotuj 15 minut, dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj na krem. Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. 2. Oczyść kurki, większe pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim grzyby (10 minut). Zdejmij z ognia, trzymaj w cieple. Bułkę pokrój w kostkę, obsmaż na złoto na reszcie masła. 3. Podawaj zupę z gorącymi kurkami, posypaną grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Pieczeń z grzybami w cieście francuskim
Składniki
- 2 porcje gotowego ciasta francuskiego
- 700 g mięsa bez kości (np. szynki wieprzowej, polędwicy wołowej)
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- musztarda
- 400 g dowolnych grzybów (pieczarek, podgrzybków)
- cebula
- łyżeczka tymianku suszonego
- 2 jajka, roztrzepane
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni łyżkę masła klarowanego i obsmaż mięso ze wszytskich stron na rumiano. Lekko je ostudź i posmaruj musztardą. Przykryj, wstaw na godzinę do lodówki. 2. Grzyby i cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż na reszcie masła. Przypraw do smaku, dodaj tymianek. Zdejmij z ognia, ostudź, wymieszaj z jednym jajkiem. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkrój pasek szer. 1 cm, do dekoracji. Resztę posmaruj masą grzybową, tak aby po owinięciu pokryła mięso dookoła. Owiń ciastem mięso. Wierzch udekoruj cienkimi paskami ciasta, posmaruj jajkiem. Piecz 40-45 minut.