Idziemy na grzyby

Pizzerinki z grzybami
Pizzerinki z grzybami123RF/PICSEL

Minipizza z kurkami

Składniki

  • 4 gotowe małe placki do pizzy
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść pomidorków cherry
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
4 sztuki

Sposób przygotowania

Sakiewki z grzybami
Sakiewki z grzybami123RF/PICSEL

Sakiewki grzybowe

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g dowolnych leśnych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g koziego sera z białą pleśnią (typu camembert)
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko, roztrzepane
  • łyżeczka ziaren czarnuszki
12 sztuk

Sposób przygotowania

Risotto grzybowe
Risotto grzybowe123RF/PICSEL

Risotto grzybowe

Składniki

  • 200 g świeżych grzybów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • szklanka ryżu do risotto
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu grzybowego
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli
  • starty parmezan
4 porcji

Sposób przygotowania

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem123RF/PICSEL

Tagliatelle z grzybami i ze szpinakiem

Składniki

  • 300 g makaronu typu wstążki (tagliatelle)
  • 200 g dowolnych grzybów, np. pieczarek lub boczniaków
  • 1/2 szklanki śmietany 18 procent
  • szklanka liści młodego szpinaku
  • łyżka masła klarowanego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa123RF/PICSEL

Kremowa zupa z kurkami

Składniki

  • korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 200 g kurek
  • 1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 4 kromki pszennej bułki
  • natka pietruszki
4 porcji

Sposób przygotowania

Pieczeń w cieście
Pieczeń w cieście123RF/PICSEL

Pieczeń z grzybami w cieście francuskim

Składniki

  • 2 porcje gotowego ciasta francuskiego
  • 700 g mięsa bez kości (np. szynki wieprzowej, polędwicy wołowej)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • musztarda
  • 400 g dowolnych grzybów (pieczarek, podgrzybków)
  • cebula
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 jajka, roztrzepane
8 porcji

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?