Imbirowy napój rozgrzewający na jesień
W Azji od wieków stosowany jest na różnego rodzaju dolegliwości, od niedawna także europejczycy coraz bardziej go doceniają — imbir. Szczególnie jesienią, warto sięgać po ten zdrowy korzeń. Można z niego przygotować napój lub herbatę. Imbirowy napój rozgrzewający na jesień, pomoże w czasie przeziębień i grypy.
Imbir: Właściwości
Imbir od wieków stosowany jest w krajach azjatyckich jako remedium na różne dolegliwości. Herbata z imbiru podawana jest przy infekcjach wirusowych i na mdłości. Natomiast ssanie surowych kawałków korzenia ma łagodzić bóle menstruacyjne. Imbir korzystnie wpływa także na trawienie: pobudza wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci.
Rozgrzewająca herbata z imbiru
Do przygotowania rozgrzewającej herbaty z imbiru, którą warto pić, szczególnie podczas przeziębienia, potrzebne będą: pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka imbiru w kawałkach oraz łyżeczka kurkumy.
- Imbir umyj, obierz i pokrój na kawałki.
Imbirowy napój rozgrzewający na jesień
Rozgrzewający napój możesz też przygotować z imbiru i cytryny. Przepis jest niezwykle prosty:
- Korzeń imbiru umyj i pokrój w plasterki.
Imbirowy napój rozgrzewający na jesień jest gotowy. Pij, gdy jest jeszcze ciepły.
Rada: Osoby, które nie przepadają za kwaśnym i ostrym smakiem, mogą go złagodzić poprzez dodatnie do napoju łyżeczki miodu. Należy pamiętać, by zrobić to, gdy napar nieco ostygnie. Gorąca woda niszczy wartości odżywcze miodu, dlatego nigdy nie należy dodawać go do wrzątku.