Imbirowy napój rozgrzewający na jesień

W Azji od wieków stosowany jest na różnego rodzaju dolegliwości, od niedawna także europejczycy coraz bardziej go doceniają — imbir. Szczególnie jesienią, warto sięgać po ten zdrowy korzeń. Można z niego przygotować napój lub herbatę. Imbirowy napój rozgrzewający na jesień, pomoże w czasie przeziębień i grypy.

Napój z imbiru pozwoli się rozgrzać w chłodne dni
Napój z imbiru pozwoli się rozgrzać w chłodne dni123RF/PICSEL

Imbir: Właściwości

Imbir od wieków stosowany jest w krajach azjatyckich jako remedium na różne dolegliwości. Herbata z imbiru podawana jest przy infekcjach wirusowych i na mdłości. Natomiast ssanie surowych kawałków korzenia ma łagodzić bóle menstruacyjne. Imbir korzystnie wpływa także na trawienie: pobudza wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci.

Rozgrzewająca herbata z imbiru

Herbata imbirowa to idealny wybór na chłodne dni
Herbata imbirowa to idealny wybór na chłodne dni123RF/PICSEL

Do przygotowania rozgrzewającej herbaty z imbiru, którą warto pić, szczególnie podczas przeziębienia, potrzebne będą: pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka imbiru w kawałkach oraz łyżeczka kurkumy.

  1. Imbir umyj, obierz i pokrój na kawałki.

  • Zagotuj szklankę wody z łyżeczką kurkumy.

  • Do zaparzaczki do herbaty wrzuć pieprz, imbir i goździki.

  • Włóż zaparzaczkę do kubka i zalej wrzącą wodą z kurkumą.

  • Odczekaj pięć minut i rozkoszuj się rozgrzewającą herbatą z imbiru.

  • Imbirowy napój rozgrzewający na jesień

    Rozgrzewający napój możesz też przygotować z imbiru i cytryny. Przepis jest niezwykle prosty:

    1. Korzeń imbiru umyj i pokrój w plasterki.

  • Cytrynę umyj i pokrój w plasterki.

  • Składniki zalej litrem wody i zagotuj.

  • Napój gotuj na niewielkim ogniu przez godzinę.

  • Imbirowy napój rozgrzewający na jesień jest gotowy. Pij, gdy jest jeszcze ciepły.

    Rada: Osoby, które nie przepadają za kwaśnym i ostrym smakiem, mogą go złagodzić poprzez dodatnie do napoju łyżeczki miodu. Należy pamiętać, by zrobić to, gdy napar nieco ostygnie. Gorąca woda niszczy wartości odżywcze miodu, dlatego nigdy nie należy dodawać go do wrzątku. 

    Smacznego i na zdrowie!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas