Reklama

Reklama

Indyjski kociołek z batatami

Szukasz przepisu na proste, warzywne danie, które zachwyci cię smakiem? Oto przepis na kociołek inspirowany kuchnią indyjską. Jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również zdrowy. W końcu miłośnicy batatów żyją o wiele dłużej.

Czas przyrządzenia: 30 min

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 bataty średniej wielkości
  • 1 czerwona
  • cebula
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki zielonego groszku (lub obranego bobu)
  • 1-cm kawałek świeżego
  • imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy i słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (lub po szczypcie mielonej kozieradki, kolendry i kardamonu)
  • pieprz
  • sól
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

1. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Bataty obierz, umyj, pokrój w większą kostkę. Warzywa zalej niewielką ilością osolonego wrzątku, gotuj przez 5 minut. Odcedź, zostaw na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, wyjmij po minucie, zdejmij z nich skórkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. 

2. Wymieszaj wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu). Podpraż je na suchej patelni, by uwydatnić ich smak (cały czas mieszaj, bo papryka łatwo się przypala). Zdejmij z ognia, gdy zaczną mocno pachnieć. 

3. Cebulę z czosnkiem zeszklij na 1 łyżce oleju kokosowego. Podlej 2 łyżkami wody, przykryj i chwilę podduś. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej ok. 1/2 szkl. wody, a gdy się zagrzeje, wrzuć podgotowane bataty oraz kalafior. Wsyp podprażone przyprawy i starty imbir. Duś na małym ogniu przez 15 minut, podlewając wodą. 

4. Po 10 minutach dorzuć groszek, który gotuje się najkrócej. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj np. gałązkami koperku lub świeżej kolendry oraz krążkami czerwonej cebuli. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia indyjska | Indyjski kociołek z batatami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje