Indyjski kociołek z batatami

Szukasz przepisu na proste, warzywne danie, które zachwyci cię smakiem? Oto przepis na kociołek inspirowany kuchnią indyjską. Jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również zdrowy. W końcu miłośnicy batatów żyją o wiele dłużej.

Indyjski kociołek z batatami
Indyjski kociołek z batatami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Bataty obierz, umyj, pokrój w większą kostkę. Warzywa zalej niewielką ilością osolonego wrzątku, gotuj przez 5 minut. Odcedź, zostaw na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, wyjmij po minucie, zdejmij z nich skórkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. 

2. Wymieszaj wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu). Podpraż je na suchej patelni, by uwydatnić ich smak (cały czas mieszaj, bo papryka łatwo się przypala). Zdejmij z ognia, gdy zaczną mocno pachnieć. 

3. Cebulę z czosnkiem zeszklij na 1 łyżce oleju kokosowego. Podlej 2 łyżkami wody, przykryj i chwilę podduś. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej ok. 1/2 szkl. wody, a gdy się zagrzeje, wrzuć podgotowane bataty oraz kalafior. Wsyp podprażone przyprawy i starty imbir. Duś na małym ogniu przez 15 minut, podlewając wodą. 

4. Po 10 minutach dorzuć groszek, który gotuje się najkrócej. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj np. gałązkami koperku lub świeżej kolendry oraz krążkami czerwonej cebuli.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas