Indyjskie pierożki samosa

Pierożki samosa z chrupkiego ciasta z mięsnym lub warzywnym farszem to najbardziej znana przekąska kuchni indyjskiej. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Smażone pierożki
Smażone pierożki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę i sól połączyć w misce, wlać olej i dłońmi dokładnie wymieszać go z mąką. Dodać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy będzie jednolite, przełożyć je na posmarowaną olejem deskę i ugniatać, aż przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto owinąć w folię i odstawić do schłodzenia.

Farsz: Olej rozgrzać w garnku, dodać nasiona kolendry i smażyć ok. 2-3 minuty. Cebulę i imbir drobno posiekać, wrzucić na olej i smażyć, aż się zeszklą. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka, wrzucić groszek, chili, sól i przyprawę garam masala. Zalać wodą do połowy wysokości i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy sokiem z cytryny.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich formować w rulon, który należy pokroić na 8 części. Rozwałkować y je na cienkie, okrągłe placki, które następnie podzielić na pół. Z powstałego półkola zrobić stożek, skleić za pomocą wody prosty brzeg. Stożek ułożyć w dłoni, umieścić w nim łyżkę farszu i dobrze skleić krawędzie, również smarując je wodą. Gotowe pierożki odłożyć na godzinę do podeschnięcia.

Dobrze rozgrzać olej, we frytkownicy lub naczyniu do temperatury 175 st. C.  Wrzucać pierożki partiami i smażyć, aż zrumienią się z obu stron. Następnie wyjąć i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas