Indyk z cytryną

Składniki
- pierś z indyka
- 10 dag ryżu
- garść suszonych pomidorów
- 10 dag pieczarek
- cebula
- sok z połowy cytryny
- curry
- szafran
- łyżka masła klarowanego
- 2 cytryny
- kilka papryk
- łyżeczka śmietany
- sól
- pieprz
4
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, rozkrój tak, by powstał duży płat. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości z dodatkiem szafranu. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, dodaj ryż, curry i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż 5 minut.
2. Farsz układaj wzdłuż jednego z boków mięsa. Wzdłuż drugiego ułóż plastry cytryny. Zawiń. Włóż w rękaw do pieczenia, obok ułóż papryki. Podlej odrobiną wody i piecz około godziny, w zależności od wielkości mięsa, w temperaturze 180°C . Powstały sos wymieszaj z odrobiną śmietany. Mięso udekoruj paprykami, polej sosem.