Indyk ze szpinakiem
Oto przepis na szybki i smaczny obiad.
Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin. Marchewkę obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Umytą paprykę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło. Włóż szpinak, duś aż cały płyn wyparuje.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Płat mięsa posmaruj wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by "odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno.