Indyk ze szpinakiem

Oto przepis na szybki i smaczny obiad.

Najlepiej kupić mięso w sklepie ekologicznym
Najlepiej kupić mięso w sklepie ekologicznym 123RF/PICSEL

Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin. Marchewkę obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Umytą paprykę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło. Włóż szpinak, duś aż cały płyn wyparuje.

Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Płat mięsa posmaruj wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż  do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso,  piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by "odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas