Doświadczeni kucharze już nastawiają to ciasto. Wymaga długiego leżakowania

InteriaKobieta Redakcja

Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?
Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?CanvaProINTERIA.PL

Na czym polega fenomen piernika staropolskiego?

Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem
Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem123RF/PICSEL

Kiedy nastawić piernik staropolski?

Zobacz również:

    Sekret wypieku tkwi w szczegółach

    Ciasto na piernik dojrzewający — przepis

    • 1 kg mąki pszennej
    • ½ kg miodu
    • 400 g cukru (najlepiej brązowego)
    • 250 g masła
    • 3 jajka
    • ½ szklanki mleka
    • 50 g mieszanki przypraw korzennych
    • ½ łyżeczki soli
    Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki
    Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki123RF/PICSEL
    1. Masło, miód oraz cukier umieść w rondelku i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj jednak, by produkty się nie zagotowały.
    2. Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę, jajka, przyprawy korzenne i sól. Zagniataj, aż do połączenia składników.
    3. Wlej mleko i wyrabiaj — powinno powstać jednolite ciasto.
    4. Przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj ściereczką i umieść w chłodnym miejscu na czas leżakowania.

    Kiedy piec piernik na Boże Narodzenie?

    "Ewa gotuje": Moczka piernikowaPolsatPolsat