Doświadczeni kucharze już nastawiają to ciasto. Wymaga długiego leżakowania

Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?
Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?CanvaProINTERIA.PL

Na czym polega fenomen piernika staropolskiego?

Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem
Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem123RF/PICSEL

Kiedy nastawić piernik staropolski?

Sekret wypieku tkwi w szczegółach

Ciasto na piernik dojrzewający — przepis

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg miodu
  • 400 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g mieszanki przypraw korzennych
  • ½ łyżeczki soli
Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki
Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki123RF/PICSEL
  1. Masło, miód oraz cukier umieść w rondelku i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj jednak, by produkty się nie zagotowały.
  2. Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę, jajka, przyprawy korzenne i sól. Zagniataj, aż do połączenia składników.
  3. Wlej mleko i wyrabiaj — powinno powstać jednolite ciasto.
  4. Przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj ściereczką i umieść w chłodnym miejscu na czas leżakowania.

Kiedy piec piernik na Boże Narodzenie?

"Ewa gotuje": Moczka piernikowaPolsatPolsat