Doświadczeni kucharze już nastawiają to ciasto. Wymaga długiego leżakowania

Piernik staropolski to wypiek, który łączy w sobie historię i smak Bożego Narodzenia. Długie dojrzewanie ciasta sprawia, że wszystkie składniki łączą się w perfekcyjną całość, tworząc unikalny, bogaty smak oraz aromat. Zachwyca na odświętnie udekorowanym stole, stając się symbolem tradycji, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jego przygotowanie wymaga jednak zaplanowania z wyprzedzeniem. Listopad to idealna pora, a praca nad piernikiem oficjalnie rozpocznie odliczanie do świąt.

Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?
Piernik staropolski — jak długo powinien dojrzewać?CanvaProINTERIA.PL

Na czym polega fenomen piernika staropolskiego?

Wypiek wyróżnia się gęstą, wilgotną i zwartą konsystencją oraz bogatym smakiem, który trudno pomylić z innym deserem. Głęboki aromat piernika staropolskiego pochodzi od mieszanki przypraw korzennych, a także od miodu, nadającego piernikowi naturalną słodycz i delikatną karmelową nutę. Ciasto dojrzewające ma ciemny kolor, a po upieczeniu zachowuje wilgotność przez długi czas.

Wielotygodniowe leżakowanie piernika sprawia, że wszystkie składniki tworzą harmonię smakową. Ciasto jest bardziej wytrawne niż tradycyjne desery świąteczne, a jego walory pogłębiają się z każdym kęsem. Szczególnie gdy przełożymy je dodatkowo powidłami lub konfiturą.

Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem
Piernik staropolski przygotowujemy na kilka tygodni przed pieczeniem123RF/PICSEL

Kiedy nastawić piernik staropolski?

Ciasto wymaga odpowiedniego czasu dojrzewania. Zazwyczaj wynosi on od czterech do sześciu tygodni. Oznacza to, że ciasto na Boże Narodzenie najlepiej przygotować nie później niż w połowie listopada. Przed pieczeniem musi być przechowywane w chłodnym miejscu, gdzie nie będzie narażone na duże wahania temperatury. Sprawdzi się piwnica lub lodówka. Ciasto powinno znaleźć się w szczelnym pojemniku, owinięte bawełnianą ściereczką. Proces dojrzewania piernika sprawia, że zyskuje wyjątkowy smak i idealną konsystencję, co byłoby niemożliwe do osiągnięcia bez długiego leżakowania.

Sekret wypieku tkwi w szczegółach

Pora zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty. Często pojawia się pytanie, jaki miód do piernika nadaje się najlepiej? Trafnym wyborem będzie naturalny miód gryczany lub spadziowy. Oba rodzaje charakteryzują się intensywnym aromatem i ciemniejszą barwą, doskonale pasującymi do świątecznego wypieku. Miód gryczany nadaje ciastu delikatnie pikantny charakter, natomiast miód spadziowy jeszcze bardziej wyeksponuje walory korzennych akcentów.

Jakie przyprawy do piernika dojrzewającego? Aromatyczną mieszankę możesz przygotować samodzielnie. W jej składzie uwzględnij cynamon, goździki, imbir, kardamon oraz gałkę muszkatołową. Niektóre przepisy zalecają również dodatek anyżu oraz czarnego pieprzu, który nadaje piernikowi lekko pikantne wykończenie.

Ciasto na piernik dojrzewający — przepis

Piernik staropolski zachwyca na świątecznym stole. Tradycyjny jadłospis wymaga pewnych nakładów pracy, ale bez obaw — podczas leżakowania ciasto na piernik nie potrzebuje żadnej uwagi. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg miodu
  • 400 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g mieszanki przypraw korzennych
  • ½ łyżeczki soli
Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki
Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Masło, miód oraz cukier umieść w rondelku i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj jednak, by produkty się nie zagotowały.
  2. Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę, jajka, przyprawy korzenne i sól. Zagniataj, aż do połączenia składników.
  3. Wlej mleko i wyrabiaj — powinno powstać jednolite ciasto.
  4. Przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj ściereczką i umieść w chłodnym miejscu na czas leżakowania.

Kiedy piec piernik na Boże Narodzenie?

Ciasto po upieczeniu będzie dość zbite i twarde. Dlatego pieczenia nie należy zostawiać na ostatni moment. Ciasto na piernik staropolski piecz cztery dni przed planowanym podaniem. Podziel je na trzy równe części, rozwałkuj i każdy blat piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.

Gdy wystygną, dwie części posmaruj powidłami śliwkowymi albo dżemem z czarnej porzeczki. Nie umieszczaj przetworów na wierzchu ciasta. Dociśnij i przenieś do chłodnego miejsca. W takich warunkach ciasto zmięknie i będzie smakować wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, przed podaniem przygotuj polewę czekoladową i posyp wierzch zmielonymi orzechami włoskimi albo płatkami migdałów.

"Ewa gotuje": Moczka piernikowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas