Indyk ze szpinakiem i mozzarellą
Idealna propozycja na weekendowy obiad. Mięso z indyka należy do jednego z najzdrowszych, a jednocześnie łatwo je przyrządzić. Pysznie nadziane roladki nie mają sobie równych.
Sposób przygotowania:
1. Pierś opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i rozkrój tak, by powstał duży płat. Rozbij go tłuczkiem, a potem natrzyj z dwóch stron solą oraz mielonym pieprzem.
2. Z pieczywa odkrój skórki, miąższ pokrój w kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek i pokrojone bułki. Smaż na złoty kolor.
3. Połowę suszonych pomidorów poszatkuj. Opłucz i osusz zioła, posiekaj je i wsyp do miski. Dodaj posiekane pomidory, parmezan oraz przestudzone grzanki, wymieszaj.
4. Szpinak przebierz, opłucz i poszatkuj. Dwa posiekane ząbki czosnku zrumień na odrobinie oleju. Wrzuć szpinak. Duś, mieszając, aż liście zmiękną. Farsz dopraw do smaku solą.
5. Na płacie mięsa rozłóż resztę suszonych pomidorów, doprawiony szpinak oraz plastry mozzarelli. Zwiń roladę. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, obłóż masą z grzankami. Dopiekaj jeszcze 15 minut.
***
#POMAGAMINTERIA
Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!