Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

Wydawałoby się, że świąt Wielkiej Nocy nie można sobie wyobrazić bez tradycyjnej sałatki warzywnej. Ale czy na pewno? Oczywiście, że nie! Nasze przepisy na szybkie, smaczne i sycące sałatki to najlepszy dowód, że na świątecznym stole jest miejsce nie tylko dla klasycznej, wielkanocnej jarzynowej.

Sałatka z rukolą
Sałatka z rukoląmateriały prasowe

Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami. To znakomita okazja do tego, aby już teraz zastanowić się, jakie potrawy znajdą się na naszym świątecznym stole. Sporządzenie listy zakupowej pozwoli nam kupić tylko te rzeczy, których naprawdę potrzebujemy, a także ograniczyć marnotrawstwo jedzenia. W obecnej sytuacji zapasy warto zresztą zrobić z pewnym wyprzedzeniem - w ten sposób unikniemy tłumów i stania w kolejkach.

Szybka sałatka ze szpinakiem, orzechami i dwoma rodzajami sera

Sałatka z dwoma rodzajami sera, pieczonymi burakami, szpinakiem, rukolą i sałatą radicchio przypadnie zapewne do gustu miłośnikom lekkiej, wiosennej kuchni, opartej w głównej mierze na świeżych, sezonowych składnikach. Można ją podawać jako dodatek do innych wielkanocnych dań, ale sprawdzi się także w roli pełnoprawnej, samodzielnej przekąski. Do jej przygotowania można z powodzeniem wykorzystać gotowy mix sałat lub paczkowany szpinak.

Ponieważ naszą sałatkę da się przyrządzić w ciągu zaledwie kilkunastu minut, można po nią również z powodzeniem sięgać na co dzień. Na przykład wtedy, gdy znajomi złożą nam niespodziewaną wizytę, a my zechcemy ich podjąć daniem, które nie tylko znakomicie smakuje, ale również bardzo dobrze i apetycznie prezentuje się na talerzu.

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni Celsjusza. Buraki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, obieramy, skrapiamy olejem i oliwą, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż zrobią się miękkie.

2. Szpinak i liście sałaty płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do miski.

3. Ser kozi i ser pleśniowy rozdrabniamy dłońmi na nieduże kawałki i przekładamy do miski z sałatą i szpinakiem. Do tak powstałej mieszanki dodajemy garść orzechów włoskich (całych lub pokruszonych).

4. Upieczone buraki wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu, buraki kroimy w cienkie plastry i wkładamy do miski zawierającej pozostałe składniki.

5. Sałatkę na koniec skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny lub octem winnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiemmateriały prasowe

Sałatka z jajkiem, sezonowaną szynką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami to propozycja skierowana do miłośników oryginalnych, wyrazistych smaków. Za wyjątkowość potrawy odpowiada m.in. dojrzewająca szynka, świeże kiełki i czerwona cebula, a także dodatki w postaci domowego sosu vinaigrette i płatków świeżo startego sera Grana Padano.

Wielkanocna sałatka z jajkiem, szynką, pomidorkami i kiełkami

Sposób przygotowania

1. Jajka gotujemy na twardo, przez 8-10 min.

2. Pomidorki koktajlowe, kiełki i liście sałaty płuczemy w tym czasie pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, liście sałaty rwiemy w dłoniach na niewielkie fragmenty. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki wkładamy do miski i mieszamy.

3. Szynkę kroimy w cienkie plastry.

4. Przygotowujemy miodowy sos vinaigrette: trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy intensywnie, najlepiej za pomocą trzepaczki, z jedną łyżką octu i jedną łyżeczką miodu. Tak powstały sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i raz jeszcze dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki stworzą sos o jednolitej konsystencji.

5. Ugotowane jajka odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu obieramy je ze skorupek i kroimy w ćwiartki lub ósemki.

6. W jednej misce mieszamy pokrojone pomidorki i cebulę, porwane liście sałaty, kiełki, plastry szynki. Wszystkie składniki zalewamy obficie sosem vinaigrette, a następnie znów mieszamy. Całość dekorujemy pokrojonymi jajkami, posypujemy pieprzem ziołowym i plastrami świeżo startego sera Grana Padano. Et voilà - sałatkę można serwować!

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowamateriały prasowe

Jako się rzekło, świąt wielkanocnych nie sposób sobie wyobrazić bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. My przedstawiamy ją jednak w nieco odświeżonej i trochę ciekawszej wersji. W naszym przepisie znalazło się bowiem miejsce dla ananasa i rzodkiewki, które całej kompozycji nadadzą odrobinę słodyczy i... pikanterii. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie!

Tradycyjna sałatka jarzynowa z egzotycznym twistem

Sposób przygotowania

1. Rzodkiewki, marchewki, pomidorki koktajlowe i cebulę płuczemy pod bieżącą wodą. Rzodkiewki i cebulkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe dzielimy na ćwiartki lub ósemki.

2. Marchew obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w drobną kostkę.

3. Jajka gotujemy na twardo przez 8-10 min., a następnie kroimy w kostkę.

4. Plastry ananasa wyciągamy z zalewy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę.

5. Szynkę konserwową kroimy w drobne kwadraciki.

6. W misce łączymy wszystkie składniki: pokrojone wcześniej warzywa (z wyjątkiem pomidorów!), ananasa, jajka i szynkę, a także odsączony z zalewy groszek zielony. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy raz jeszcze.

7. Całość przyozdabiamy pokrojonymi pomidorkami. I gotowe! Danie można podawać gościom!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas