GIS ostrzega: Salmonella w kurczaku sprzedawanym w sieci Biedronka
Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W polędwiczkach z kurczaka, które sprzedawane były w sklepach sieci Biedronka, wykryto Salmonellę. GIS apeluje do konsumentów, którzy nabyli mięso wskazane w komunikacie, by pod żadnym pozorem go nie spożywali.

Salmonella w kurczaku sprzedawanym w Biedronce
W czwartek w godzinach popołudniowych Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie, w którym czytamy, że "W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela".
Jak dodaje GIS - produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g
Numer partii: 2271007009
Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.
Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych terenowo właściwych dla odbiorców o wykrytym zagrożeniu.
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy kupili mięso wskazane w komunikacie, by go nie spożywać. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodaje GIS.