Jak sprawdzić, czy truskawki były pryskane? Wypróbuj sposób z octem i sodą
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Owoce można wykorzystywać do wielu rozmaitych przepisów kulinarnych, jak i spożywać bez niczego w formie zdrowej przekąski. Okazuje się jednak, że truskawki mogą być traktowane pestycydami, które chronią je przed szkodnikami. W jaki sposób sprawdzić, czy kupione owoce były pryskane? Istnieje pewien sprytny sposób.

Jak rozpoznać pryskane truskawki? W ten sposób można je umyć
W wielu przypadkach truskawkisprzedawane w sklepach były wcześniej traktowane środkami ochrony roślin. Okazuje się, że pozbawione pestycydów są owoce pochodzące z upraw ekologicznych, jednak nie zawsze mamy możliwość ich kupienia.
W jaki sposób rozpoznać pryskane truskawki? Wystarczy przeprowadzić pewien test z wykorzystaniem octu oraz sody oczyszczonej. Najpierw należy zaopatrzyć się w większą miskę lub garnek. Wlewamy do niej roztwór wody i octu (w proporcji 3:1, czyli 3 części wody i 1 octu). W owym specyfiku umieszczamy truskawki. Moczymy je przez 5 minut.

Po upływie wspomnianego czasu truskawki przekładamy do kolejnego specyfiku - tym razem składającego się z wody i łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostawiamy truskawki ponownie na 5 minut.
Jeśli w trakcie moczenia truskawek w specyfiku z octu lub sody kolor wody zmętniał, to wówczas istnieje duża szansa, że owoce były pryskane. Na sam koniec truskawki należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Czy można jeść pryskane truskawki?
Wiele środków wykorzystywanych do pryskania truskawek może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Pomimo tego, że pestycydy pomagają w uporaniu się ze szkodzącymi owocom szkodnikami, to jednak mogą też okazać się szkodliwe dla ludzi, gdy są konsumowane wraz z truskawkami. Ich nadmiar powoduje pewne nieprzyjemne objawy, a w przypadku długotrwałego przyjmowania, istnieje ryzyko rozwoju zróżnicowanych chorób.
Z tego względu zaleca się dokładnie mycie truskawek pod bieżącą wodą. Warto wykorzystać wcześniej opisany sposób (płukanie w roztworze octowym i wodzie z sodą oczyszczoną), który może pomóc w pozbyciu się części zgromadzonych na truskawkach szkodliwych substancji.
Warto tutaj wspomnieć o tym, że absolutnie niewskazane jest spożywanie spleśniałych truskawek. W tym przypadku nie pomaga nawet odcięcie zepsutego fragmentu owocu. Mitotoksyny wytwarzane przez pleśń są obecne nawet w na pierwszy rzut oka niezmienionych kawałkach truskawek. Owe związki są niebezpieczne dla zdrowia i mogą spowodować zatrucie.