J jak świąteczne jaja
Faszerowane konfiturą z suszonych śliwek.
Składniki:
- 12 jajek
- 100 g śliwek suszonych np. Bakalland
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- łyżka musztardy
- łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ucinamy ostrożnie górę jajka, następnie łyżeczką drążymy farsz, który przekładamy do miseczki. Skorupki odstawiamy.
2. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę dodajemy posiekane suszone śliwki, tymianek. Smażymy aż wszystkie składniki będą miękkie. Do rozdrobnionych jajek dodajemy musztardę, majonez, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz przekładamy do skorupek.
3. Wszystko dekorujemy wystudzoną konfiturą z suszonych śliwek.