Jabłecznik goździkowy
Smaczny i aromatyczny jabłecznik to deser doskonały, który pokocha cała twoja rodzina.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek (śr. ok. 32 cm). Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp orzechami.
2. Jabłka obierz, oczyść, drobno pokrój, a potem wymieszaj z cukrem i rozłóż równomiernie na tarcie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
3. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Placek potnij na paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wbij goździki w ciasto. Tartę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Studź w formie przez 30-40 minut. Ostrożnie wyjmij.