Jabłecznik goździkowy

Smaczny i aromatyczny jabłecznik to deser doskonały, który pokocha cała twoja rodzina.

Aromatyczny jabłecznik z goździkami
Aromatyczny jabłecznik z goździkami123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 20 dag masła

- nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 op. goździków

- dodatki:

  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 jajko
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek (śr. ok. 32 cm). Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp orzechami.

2. Jabłka obierz, oczyść, drobno pokrój, a potem wymieszaj z cukrem i rozłóż równomiernie na tarcie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

3. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Placek potnij na paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wbij goździki w ciasto. Tartę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Studź w formie przez 30-40 minut. Ostrożnie wyjmij.

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?