Reklama

Jabłecznik goździkowy

Smaczny i aromatyczny jabłecznik to deser doskonały, który pokocha cała twoja rodzina.

Czas przyrządzenia: ok. 60 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 20 dag masła

Składniki - nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 op. goździków

Składniki - dodatki:

  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek (śr. ok. 32 cm). Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp orzechami.

2. Jabłka obierz, oczyść, drobno pokrój, a potem wymieszaj z cukrem i rozłóż równomiernie na tarcie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

3. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Placek potnij na paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Wbij goździki w ciasto. Tartę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Studź w formie przez 30-40 minut. Ostrożnie wyjmij.

Reklama


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy