Jabłeczniki z żurawinową nutką
Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem.
Składniki na 16 sztuk:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag chudego twarogu
- 4 małe jabłka
- 1 mały słoiczek żurawiny
- 8 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- 1 małe op. proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Wlej mleko i olej. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do twarogu. Wymieszaj wszystko (do połączenia składników) mikserem z końcówkami w kształcie haka. Masę przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką bawełnianą i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Owoce potnij w plasterki, skrop sokiem z cytryny.]
2. 2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Posługując się np. patyczkiem do szaszłyków, zaznacz na nim krawędzie 16 ciastek o boku 7 cm. Linie posmaruj rozmąconym białkiem. Na środku każdego powstałego kwadratu rozłóż kawałeczki jabłek i nałóż po porcji żurawiny. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij paseczki i zrób z nich na placku krateczkę, dociskając między jabłkami. Wszystko pokrój na 16 bułeczek. Posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i połóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15 min w 175 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Wersja z migdałami: 2 łyżki mąki pszennej w cieście zastąp tartymi migdałami. Płatkami migdałowymi posyp zaś jabłka (przed ułożeniem krateczki).