Jabłeczniki z żurawinową nutką

Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem.

Składniki na 16 sztuk:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag chudego twarogu
  • 4 małe jabłka
  • 1 mały słoiczek żurawiny
  • 8 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 1 małe op. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • cukier puder do oprószenia

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Wlej mleko i olej. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do twarogu. Wymieszaj wszystko (do połączenia składników) mikserem z końcówkami w kształcie haka. Masę przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką bawełnianą i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Owoce potnij w plasterki, skrop sokiem z cytryny.]

2. 2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Posługując się np. patyczkiem do szaszłyków, zaznacz na nim krawędzie 16 ciastek o boku 7 cm. Linie posmaruj rozmąconym białkiem. Na środku każdego powstałego kwadratu rozłóż kawałeczki jabłek i nałóż po porcji żurawiny. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij paseczki i zrób z nich na placku krateczkę, dociskając między jabłkami. Wszystko pokrój na 16 bułeczek. Posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i połóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15 min w 175 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.

Wersja z migdałami: 2 łyżki mąki pszennej w cieście zastąp tartymi migdałami. Płatkami migdałowymi posyp zaś jabłka (przed ułożeniem krateczki).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje