Jabłka na anemię
Jedzenie tych owoców zapobiega anemii. Działają też antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Serwuj je od 5.-6. miesiąca życia. Jabłka zawierają żelazo (to ono chroni przed anemią), witaminy A i C oraz dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Postaraj się, żeby smyk jadł jedno jabłko dziennie - dostarczy mu cennych składników, wspomoże walkę z anemią, będzie przeciwdziałać zaparciom (gdy szkrab ma biegunkę, serwuj mu gotowane jabłko). Małemu dziecku proponuj tarte owoce, starszemu zaś dawaj obrane cząstki do rączki.
Jesienne jabłka z kruszonką (po 1. roku życia)
Składniki:
● 1 kg mieszanych owoców (jabłek, gruszek czy śliwek)
● 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
● 10 dag masła
● 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Obierz owoce i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na dość grube plasterki. Żaroodporne naczynie wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż w nim owoce.
Następnie wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i szybko wyrób mieszankę palcami, aż nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nią owoce. Piecz deser w 180˚C przez ok. 40 minut (do momentu, aż kruszonka się zrumieni). Serwuj po przestygnięciu.