Reklama

Reklama

Jabłka na anemię

Jedzenie tych owoców zapobiega anemii. Działają też antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Serwuj je od 5.-6. miesiąca życia. Jabłka zawierają żelazo (to ono chroni przed anemią), witaminy A i C oraz dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Postaraj się, żeby smyk jadł jedno jabłko dziennie - dostarczy mu cennych składników, wspomoże walkę z anemią, będzie przeciwdziałać zaparciom (gdy szkrab ma biegunkę, serwuj mu gotowane jabłko). Małemu dziecku proponuj tarte owoce, starszemu zaś dawaj obrane cząstki do rączki.

Reklama

Jesienne jabłka z kruszonką (po 1. roku życia)

Składniki:

● 1 kg mieszanych owoców (jabłek, gruszek czy śliwek)

● 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

● 10 dag masła

● 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Obierz owoce i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na dość grube plasterki. Żaroodporne naczynie wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż w nim owoce.

Następnie wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i szybko wyrób mieszankę palcami, aż nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nią owoce. Piecz deser w 180˚C przez ok. 40 minut (do momentu, aż kruszonka się zrumieni). Serwuj po przestygnięciu.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje