Reklama

Reklama

Jabłka w cieście

Prosty i zdrowy deser.


Reklama


Składniki:

- 4 jabłka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- woda gazowana do konsystencji (ok. 1 szkl.),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Do mąki dodać żółtka jajek, szczyptę soli, cukier i taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Przygotowane jabłka maczać w cieście, posypać płatkami migdałowymi i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Podawać oprószone cynamonem. Można serwować z dżemem.
Czas przygotowania: 1 h.
Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje