Jabłka w cieście
Prosty i zdrowy deser.

Składniki:
- 4 jabłka, - 1,5 szklanki mąki, - 2 jajka, - woda gazowana do konsystencji (ok. 1 szkl.), - szczypta soli, - 1 łyżeczka cukru, - płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - olej do smażenia, - cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Do mąki dodać żółtka jajek, szczyptę soli, cukier i taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Przygotowane jabłka maczać w cieście, posypać płatkami migdałowymi i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Podawać oprószone cynamonem. Można serwować z dżemem. Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 4 osoby.