Jabłkowa wiewiórka
Smaczny deser!

Składniki
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. miodu
- 3 jajka
- 6 jabłek
- 3/4 szkl. mieszanych orzechów i migdałów
- 1/2 szkl. mieszanych suszonych owoców: daktyli, fig, śliwek, moreli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- szczypta mielonego cynamonu i drobnej soli
Sposób przygootowania
1. Mąkę przesiej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Orzechy, migdały i owoce suszone posiekaj na małe kawałeczki (migdały wcześniej obierz ze skórki - zalej je wrzątkiem, a gdy woda przestygnie, ściągnij skórkę). Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę (możesz skropić je sokiem wyciśniętym z pomarańczy, by nie ściemniały). 2. Jabłka przełóż do dużej miski. Dołóż do nich bakalie i zasyp całość cukrem. Wymieszaj, przykryj i odłóż na godzinę - w tym czasie jabłka powinny puścić sok.3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Keksówkę lub inną foremkę wyłóż pergaminem. Jajka ubij mikserem na puszystą masę. Do jabłek z bakaliami wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie wmieszaj jajka. 4. Masę przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Po 5 min zmniejsz temp. do 170 st. i piecz 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudź na kratce. Ciasto przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady (tabliczkę połam, stop z 3 łyżkami kremówki).