Jaglana delicja
Sezon na śliwki trwa w najlepsze - grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Nasza propozycja to nietypowe ciasto jaglane, które zachwyci was smakiem.

Składniki
- ciasto:
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki stałego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- nadzienie:
- 40 dag śliwek
- sok z 1/4 pomarańczy
- 2 łyżki syropu klonowego lub miód
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na gładką masę, dodając syrop klonowy (lub płynny miód), jajko, olej kokosowy i sodę. Na końcu dosyp mąkę kukurydzianą, zagnieć zwarte ciasto. Rozwałkuj je na cienki płat, wylep nim foremkę wyłożoną pergaminem. Przykryj folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Nadzienie: śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki. Wyjmij pestki. Owoce potnij na ćwiartki. Skrop sokiem z pomarańczy i syropem. Delikatnie przemieszaj.
3. Foremkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut. Następnie wyjmij ją. Na podpieczonym cieście dekoracyjnie ułóż kawałki śliwek osączonych ze słodkiej zalewy. Wsuń z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 5-10 minut, by śliwki straciły smak surowizny. Podaj na ciepło lub po ostudzeniu.