Jaglane kotleciki
Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi.
Składniki na 2-3 porcje:
- 8 dag kaszy jaglanej
- 30 dag różyczek brokuła
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
- 1 łyżka otrąb, np. owsianych
- 350 ml wody q1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki curry
- 2 łyżki posiekanej zieleniny, np. natki selera
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi. Zagotuj. Kaszę kilkakrotnie przelej na sitku zimną wodą. Wsyp do wrzątku, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie się cały płyn. Jeśli kasza jest jeszcze twardawa, dolej troszkę wody i gotuj dalej. Brokuł posiekaj i zalej wrzątkiem na 5 minut, odcedź. Czosnek posiekaj. Posiekane warzywa zmieszaj z kaszą (bez listków laurowych!). Dodaj jajko, ser, otręby i zieleninę. Dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 40 minut, by masa zgęstniała.
2. Uformuj okrągłe kotleciki. Możesz rozwałkować masę na grubość niecałego centymetra i wycinać szklanką równe placuszki. Resztki masy zagnieć i ponownie rozwałkuj. Olej rozgrzej na patelni. Placki smaż na rumiano. Podawaj prosto z patelni ze szklanką zimnej maślanki.
Czas przygotowania: około godziny