Reklama

Reklama

Jaglane kotleciki

Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 8 dag kaszy jaglanej
  • 30 dag różyczek brokuła
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
  • 1 łyżka otrąb, np. owsianych
  • 350 ml wody q1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny, np. natki selera
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama


1. Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi. Zagotuj. Kaszę kilkakrotnie przelej na sitku zimną wodą. Wsyp do wrzątku, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie się cały płyn. Jeśli kasza jest jeszcze twardawa, dolej troszkę wody i gotuj dalej. Brokuł posiekaj i zalej wrzątkiem na 5 minut, odcedź. Czosnek posiekaj. Posiekane warzywa zmieszaj z kaszą (bez listków laurowych!). Dodaj jajko, ser, otręby i zieleninę. Dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 40 minut, by masa zgęstniała.

2. Uformuj okrągłe kotleciki. Możesz rozwałkować masę na grubość niecałego centymetra i wycinać szklanką równe placuszki. Resztki masy zagnieć i ponownie rozwałkuj. Olej rozgrzej na patelni. Placki smaż na rumiano. Podawaj prosto z patelni ze szklanką zimnej maślanki.

Czas przygotowania: około godziny

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy