Reklama

Reklama

Jajeczne muffiny

Oto przepis na pyszne, wytrawne muffiny z dodatkiem aromatycznych kurek. Te jajeczne babeczki możesz zabrać ze sobą na piknik lub podać gościom na imprezie. Gwarantujemy, że zbiorą same pochwały!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub natki
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

1. Kurki dokładnie oczyść i umyj. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż posiekaną cebulę. 

2. Dodaj kurki. Oprósz całość solą i pieprzem. Duś 10-15 minut, aż kurki będą miękkie i odparuje z nich cała wydzielająca się woda. 

3. Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsyp kaszę mannę oraz posiekany drobno szczypiorek (lub natkę). Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. 

4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub natłuść i wysyp bułką tartą. Rozłóż uduszone kurki. Zalej je masą jajeczną. Blaszkę o wymiarach 26 na 24 cm wypełnij do 3/4 wysokości gorącą wodą. Wstaw formę na muffinki. Całość umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz około 30 minut.

Dowiedz się więcej na temat: muffiny | jajeczne muffiny | muffiny warzywne | muffiny na słono

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje