Jajecznica na palonym maśle
Jajecznica, czyli potrawa z rozmąconych i usmażonych na patelni jajek, to klasyka śniadaniowa. Każdy ma swoją ulubioną wersję, ale warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Prawdziwą ucztę dla kubków smakowych można sobie zapewnić, smażąc jajka na palonym maśle. Wypróbuj nasz przepis!
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
Patelnię z masłem postaw na małym ogniu. Gdy tłuszcz się roztopi i pojawi się na nim piana, zacznij go od czasu do czasu mieszać. Pilnuj, żeby nie przesadzić z temperaturą - tylko kontrolowane spalanie sprawi, że masło zyska piękny brązowy kolor i aromat prażonych orzechów laskowych.
Gdy masło osiągnie odpowiedni kolor i zapach, wlej na patelnię jajka. Smaż na małym ogniu, stale mieszając, aż zetną się do konsystencji, jaką lubisz najbardziej.
Jajecznicę rozłóż na talerze. Posyp pokrojonym szczypiorkiem i/lub szynką - w zależności od upodobań.