Jajeczny kogucik
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● 2 jajka kurze
● gałązki koperku lub natki pietruszki
● pasek czerwonej papryki
● 3 łyżeczki białego sera twarogowego
● 1 łyżeczka masła
● sól
Przygotowanie:
1. Ugotuj na twardo 1 jajko, obierz i zetnij koniec, by stało.
2. Umytą paprykę pokrój na trójkąciki i ułóż na szczycie jajka, aby przypominały koguci grzebień.
3. Z jednej strony jajka zrób z papryki dziób, a z pietruszki oczy.
4. Z kilku gałązek zieleniny zrób ogon i wetknij go w jajko po przeciwnej stronie niż dziób.
5. Surowe jajko rozetrzyj z białym serem i masłem. Dopraw solą.
6. Z masy uformuj jajeczka. Obtocz je w posiekanej zieleninie i ułóż dookoła kogucika, tak by tworzyły wianek.
Przepis na jajeczny kogucik polecamy maluchom od 2. roku życia!
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl