Jajka po szkocku z serkiem

Idealny pomysł na kreatywne danie, do wspólnego przygotowania w domu!

Jajka po szkocku
Jajka po szkockumateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.

2. Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.

3. Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.

4. Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.

5. W międzyczasie połącz serki. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.

6. Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.

8. Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.

9. Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.

10. Serwuj z serkami oraz ziołami.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas