Jajka po szkocku z serkiem
Idealny pomysł na kreatywne danie, do wspólnego przygotowania w domu!
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.
2. Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.
3. Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
4. Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.
5. W międzyczasie połącz serki. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.
6. Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.
8. Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.
9. Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.
10. Serwuj z serkami oraz ziołami.