Jajka sadzone w cieście
Jeśli jeszcze nie jedliście, koniecznie spróbujcie tego połączenia!

Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- jajka
- 4 duże jajka
- 20 dag wędzonego boczku
- łyżka masła
- łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
- kiełki rzeżuchy lub inne
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój na kwadraty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masłem, posyp przyprawami. Piecz 10 minut w temp. 200°C. 2. Jajka umyj, osusz. Na patelni rozgrzej masło i olej, tłuszcze wymieszaj, poruszając patelnią. Ułóż paski boczku, smaż je. Wbij jajka, smaż całość najpierw na większym, potem na mniejszym ogniu, aż białko dobrze się zetnie. 3. Jajka sadzone z boczkiem układaj na cieście. Zapiekaj 5 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posyp rzeżuchą lub innymi kiełkami.