Jajka smakowicie zapieczone

Tarta z jajkiem
Tarta z jajkiem123RF/PICSEL

Tarta z fetą i groszkiem

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 10 dag parmezanu
  • 30 dag fety
  • 60 dag mrożonego zielonego groszku
  • 10 surowych jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz granulowany
  • czosnek
  • trochę koperku,
  • natki pietruszki i szczypiorku

Sposób przygotowania

Potrawka z jakiem sadzonym
Potrawka z jakiem sadzonym123RF/PICSEL

Beszamelowe gniazdka

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 niewielkie pomidor
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany 22-proc.
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego
  • 10 dag serka topionego
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło do foremek

Sposób przygotowania

Szakszuka
Szakszuka123RF/PICSEL

Szakszuka z papryką

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej
  • papryki w proszku
  • masło do foremek

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?