Reklama

Reklama

Jajka smakowicie zapieczone

Na śniadanie, obiad lub kolację. Wyjątkowo smaczne!

Tarta z fetą i groszkiem

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 10 dag parmezanu
  • 30 dag fety
  • 60 dag mrożonego zielonego groszku
  • 10 surowych jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz granulowany
  • czosnek
  • trochę koperku,
  • natki pietruszki i szczypiorku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej, dodaj do niej masło i żółtka. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Dosyp 1/3 łyżeczki soli i trochę czosnku. Zagnieć. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Groszek rozmroź, osącz, osusz. Potem zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją ze startym parmezanem. Rozbij 5 jajek, oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z groszkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy groszkowej. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep ciastem. Na spodzie rozsmaruj masę groszkową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piecz 35 minut. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz, przetnij wzdłuż. Fetę utrzyj ze śmietaną i 1 jajkiem, przypraw czosnkiem. Tartę wysuń z piekarnika. Posmaruj ją masą serową. Ułóż połówki jajek. Piecz ok. 15 minut. Udekoruj ziołami.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Beszamelowe gniazdka

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 niewielkie pomidor
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany 22-proc.
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego
  • 10 dag serka topionego
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło do foremek

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pomidory oczyść z pestek i pokrój na kawałeczki. Małe żaroodporne foremki grubo posmaruj masłem. Do każdej nałóż porcję pomidorów. Przygotuj sos beszamelowy: na patelni stop masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, porcjami dodawaj śmietanę, a następnie dolej zimny bulion. Dołóż serek topiony. Całość podgrzewaj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przypraw go solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do foremek z pomidorami nalej po porcji gorącego beszamelu. Do każdej (ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek!) wbij po 1 jajku. Całość lekko oprósz gałką muszkatołową. Foremki wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Gotowe gniazdka udekoruj listkami bazylii. Podawaj np. z grzankami albo kawałkiem chrupiącej bagietki.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Szakszuka z papryką

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej
  • papryki w proszku
  • masło do foremek

Sposób przygotowania

Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strączek opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę i czosnek, chwilę razem podsmaż. Potem dodaj masło, pokrojoną paprykę oraz pomidory wraz zalewą. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5-7 minut. Warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Żaroodporne foremki posmaruj masłem. 

Do każdej nałóż porcję warzyw z patelni. Łyżką zrób wgłębienie. Do dołeczków ostrożnie wbij po 1 jajku. Foremki z szakszuką wsuń do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180°C. Zapiekaj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 10 minut). Gotową szakszukę udekoruj np. listkami świeżych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki). Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. 

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy