Jajka w awokado

Aktualizacja

Zapiekane jajka w awokado to propozycja śniadania lub kolacji na ciepło. Najlepiej wykorzystać jajeczka przepiórcze, gdyż jajka kurze zwykle nie mieszczą się w awokado i trzeba odlewać białka. Jajka w awokado mają formę poręcznych "łódeczek" i wyśmienicie smakują ze szczypiorkiem lub boczkiem.

Proste i szybkie
Proste i szybkie123RF/PICSEL

1. Obieramy awokado (można też zostawić skórkę) i wyjmujemy pestki.

2. Do wgłębień wbijamy jajka, posypujemy je niewielką ilością soli i pieprzu.

3. Owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 12-15 min, aż białka jajek będą ścięte. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę.

4. Upieczone awokado ozdabiamy szczypiorkiem, dodajemy boczek (można dodać też paprykę lub pomidory). Zjadamy na ciepło.

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas