Reklama

Reklama

Jajka w awokado

Zapiekane jajka w awokado to propozycja śniadania lub kolacji na ciepło. Najlepiej wykorzystać jajeczka przepiórcze (jajka kurze zwykle nie mieszczą się w awokado i trzeba odlewać białka).

Składniki dla: 2

Składniki

  • 1 awokado
  • 4 jajka przepiórcze
  • sól, pieprz
  • 2-3 plasterki boczku (opcjonalnie)
  • świeży koperek

1. Obieramy awokado (można też zostawić skórkę) i wyjmujemy pestki.

2. Do wgłębień wbijamy jajka, posypujemy je niewielką ilością soli i pieprzu.

3. Owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 12-15 min. aż białka jajek będą ścięte. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę.

4. Upieczone awokado ozdabiamy szczypiorkiem, dodajemy boczek (można dodać też paprykę lub pomidory). Zjadamy na ciepło.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje