Jajka w awokado
Zapiekane jajka w awokado to propozycja śniadania lub kolacji na ciepło. Najlepiej wykorzystać jajeczka przepiórcze, gdyż jajka kurze zwykle nie mieszczą się w awokado i trzeba odlewać białka. Jajka w awokado mają formę poręcznych "łódeczek" i wyśmienicie smakują ze szczypiorkiem lub boczkiem.

Składniki
- 1 awokado
- 4 jajka przepiórcze
- sól, pieprz
- 2-3 plasterki boczku (opcjonalnie)
- świeży koperek
1. Obieramy awokado (można też zostawić skórkę) i wyjmujemy pestki.2. Do wgłębień wbijamy jajka, posypujemy je niewielką ilością soli i pieprzu.3. Owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 12-15 min, aż białka jajek będą ścięte. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę.4. Upieczone awokado ozdabiamy szczypiorkiem, dodajemy boczek (można dodać też paprykę lub pomidory). Zjadamy na ciepło.
Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:
Zobacz także: