Jajka w codziennej diecie

Jajka uchodzą za produkty spożywcze idealne. Pełnowartościowe białko, mnogość witamin i składników odżywczych, smak, który można zmieniać dowolnie dzięki sposobom podawania oraz zmianom obróbki cieplnej - to wszystko stanowi ich niezaprzeczalne atuty.

Jajka mogą "obsłużyć" zarówno śniadania, obiady jak i kolacje
Jajka mogą "obsłużyć" zarówno śniadania, obiady jak i kolacje123RF/PICSEL

Przykładowe śniadanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i chwilę smażymy.

Na patelnię ze smażącym się szczypiorkiem wbijamy jajka. Mieszamy najpierw białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.

Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.

Przykładowa kolacja

Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy, siekamy lub rozgniatamy widelcem. 

Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i rozdrobniony szczypiorek, ewentualnie ulubione dodatki, mieszamy.

Wkładamy całość na 30 min. do lodówki (lekko schłodzona pasta jajeczna smakuje jeszcze lepiej).

***Zobacz także***

Jak zrobić długie jajko?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas