Jajka w codziennej diecie
Jajka uchodzą za produkty spożywcze idealne. Pełnowartościowe białko, mnogość witamin i składników odżywczych, smak, który można zmieniać dowolnie dzięki sposobom podawania oraz zmianom obróbki cieplnej - to wszystko stanowi ich niezaprzeczalne atuty.

Przykładowe śniadanie
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka świeżego zielonego koperku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i chwilę smażymy.Na patelnię ze smażącym się szczypiorkiem wbijamy jajka. Mieszamy najpierw białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.
Przykładowa kolacja
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- pieprz
- posiekany szczypiorek
- łyżeczka musztardy
- Dodatki (opcjonalnie): 1-2 rzodkiewki, 50 g żółtego sera, 1 ogórek kiszony
Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy, siekamy lub rozgniatamy widelcem. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i rozdrobniony szczypiorek, ewentualnie ulubione dodatki, mieszamy.Wkładamy całość na 30 min. do lodówki (lekko schłodzona pasta jajeczna smakuje jeszcze lepiej).
***Zobacz także***