Jajka w codziennej diecie
Jajka uchodzą za produkty spożywcze idealne. Pełnowartościowe białko, mnogość witamin i składników odżywczych, smak, który można zmieniać dowolnie dzięki sposobom podawania oraz zmianom obróbki cieplnej - to wszystko stanowi ich niezaprzeczalne atuty.
Przykładowe śniadanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i chwilę smażymy.
Na patelnię ze smażącym się szczypiorkiem wbijamy jajka. Mieszamy najpierw białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.
Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.
Przykładowa kolacja
Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy, siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i rozdrobniony szczypiorek, ewentualnie ulubione dodatki, mieszamy.
Wkładamy całość na 30 min. do lodówki (lekko schłodzona pasta jajeczna smakuje jeszcze lepiej).
***Zobacz także***