Reklama

Reklama

Jajka w codziennej diecie

Jajka uchodzą za produkty spożywcze idealne. Pełnowartościowe białko, mnogość witamin i składników odżywczych, smak, który można zmieniać dowolnie dzięki sposobom podawania oraz zmianom obróbki cieplnej - to wszystko stanowi ich niezaprzeczalne atuty.


Przykładowe śniadanie

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka świeżego zielonego koperku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i chwilę smażymy.

Na patelnię ze smażącym się szczypiorkiem wbijamy jajka. Mieszamy najpierw białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.

Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.

Przykładowa kolacja

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • łyżeczka musztardy
  • Dodatki (opcjonalnie): 1-2 rzodkiewki, 50 g żółtego sera, 1 ogórek kiszony

Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy, siekamy lub rozgniatamy widelcem. 

Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i rozdrobniony szczypiorek, ewentualnie ulubione dodatki, mieszamy.

Wkładamy całość na 30 min. do lodówki (lekko schłodzona pasta jajeczna smakuje jeszcze lepiej).

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje