Reklama

Jajko w koszulce

Uchodzi za bardzo wykwintne, choć jednocześnie proste danie. Bardzo efektownie prezentuje się zarówno solo, jak i jako dodatek do innych potraw. Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki - przygotowanie go nie jest trudne, ale wymaga odrobiny wprawy oraz pewnej ręki.

Składniki

  • 1 jajko (lub więcej, każde szykujemy osobno)
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu spirytusowego/winnego lub sok z cytryny
  • szczypta soli

1. Jajko obieramy i wbijamy do miseczki, nie rozkłócamy go ani nie mieszamy.

2. W ganku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami octu i szczyptą soli. Gdy zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką tworząc na środku wir. Ostrożnie wlewamy doń jajko, cały czas mieszając. Gdy jajko znajdzie się w wirze zaprzestajemy mieszania. Gotujemy niecałe 3 minuty. 

3. Gdy jajko zacznie przypominać kulkę mozzarelli ostrożnie wyciągamy je z wody łyżką (najlepiej taką z dziurkami, jajka nie trzeba będzie wówczas osączać z nadmiaru wody). Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy