Koperek błyskawicznie traci świeżość? Popełniasz popularny błąd
Młode ziemniaczki polane masłem i posypane świeżym koperkiem, a do tego sadzone jajko i maślanka, to dla wielu osób bez wątpienia tzw. smak dzieciństwa i wakacji. Latem, gdy koperek jest pod dostatkiem, warto po niego sięgać jak najczęściej i poczynić zapasy tego zioła, by cieszyć się jego smakiem jesienią i zimą. Podpowiadamy, jak odpowiednio przechowywać koperek, by długo zachował swoją świeżość.

Zrób to, zanim zamkniesz koperek w lodówce
Nawet świeży koperek, który nie jest odpowiednio przechowywany, może szybko stracić na swoim atrakcyjnym wyglądzie, smaku i aromacie. W związku z tym warto poznać kilka trików, dzięki czemu zioło nawet po kilku dniach nadal będzie świeże.
Świeży koperek z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce. Zanim jednak koperek do niej trafi, powinniśmy przeprowadzić kilka zabiegów, które zmniejszą ryzyko popsucia się zioła. Przede wszystkim należy opłukać koperek pod zimą, bieżącą wodą. Drugi krok to delikatne, ale dokładne osuszenie zioła na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar wody. Następnie koperek owijamy w lekko wilgotny ręcznik papierowy i zamykamy w woreczku foliowym lub plastikowym pudełku.
Jeśli nasza lodówka posiada szufladę dedykowaną przechowywaniu warzyw, koperek powinien trafić właśnie do niej, bowiem panują w niej idealne warunki, dzięki którym produkty takie jak koperek dłużej będą świeże.
Koperek idealnie świeży nawet przez 10 dni
Chcesz wykorzystać koperek, który zalega w lodówce od kilku dni, ale obawiasz się, że nie będzie on już tak świeży i aromatyczny, jak tuż po zerwaniu? Wystarczy, że poświęcisz kilka minut, by wydłużyć świeżość koperku nawet do dziesięciu dni.
W tym celu dokładnie umyj słoik i wlej do niego odrobinę wody, ok. 2 cm. Do słoika włóż koperek, by jego łodygi miały styczność z wodą na dnie słoika. Na słoik nałóż woreczek foliowy i przytwierdź go gumką recepturką. Całość umieść w lodówce. Pamiętaj, by co dwa dni zmieniać w słoiku wodę na świeżą.

Co zrobić przed zamrożeniem koperku?
Mrożenie to jedna z najpopularniejszych metod pozwalających na sięgnięcie po koperek późną jesienią lub zimą. Zanim jednak zioło trafi do zamrażalnika, koperek powinniśmy odpowiednio przygotować.
Koperek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Zioło siekamy na małe kawałki i dzielimy na porcje. Każda z porcji powinna trafić do oddzielnego woreczka, dzięki czemu w momencie, gdy zechcemy sięgnąć po mrożony koperek, nie będzie potrzeby rozmrażania całego, dużego opakowania. Koperek podzielony w osobnych woreczkach zamykamy w zamrażalniku.
Warto wiedzieć: Jedz połowę owocu przed każdym posiłkiem. Kilogramy polecą w mig
Suszenie koperku
Jeśli z jakichś powodów nie chcesz mrozić koperku, w szybki i łatwy sposób możesz go poddać suszeniu. W tym przypadku wystarczy rozłożyć koperek na papierze pergaminowym i suszyć go w przewiewnym, ale suchym miejscu. Można także wykorzystać piekarnik - wówczas suszenie powinno odbywać się w temperaturze 40 st. C i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec koperek zamykamy w słoiku, który dokładnie zakręcamy.