Reklama

Jajko w roli głównej

Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.

Jajka faszerowane na ostro

Składniki

  • Jajka
  • Harissa np. marki Sandra
  • Serek kozi
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.


Kotlety jajeczne

Składniki

  • Jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Płatki chili
  • Kukurydza np. marki Sandra
  • Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych)
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju. 

Reklama


Pudding mango

Składniki

  • Mango w puszce np. marki Sandra
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango. 


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama