Reklama

Reklama

Jajkowa sowa

Przedstawiamy przepis na Dzień Dziecka, który wprowadzi radość na talerz. Wypróbujecie?

Składniki

  • 2 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 parówki z kurczaka np. Żarłaki marki Konspol
  • kilka liści sałaty
  • 4 plasterki ogórka
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek pieczywa

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówki. Sałatę i pomidorki koktajlowe układamy na talerzu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie wbijamy jajka, jednocześnie uważając, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Jajka solimy i przez około przez 2,5 minuty smażymy bez przykrycia na patelni i tyle samo czasu pod przykryciem, dzięki temu będzie ścięte także z góry. Następnie wyciągamy parówki z wody, nacinamy je pod skosem i na około 20 sekund wrzucamy na patelnię z jajkami, dzięki temu będą lekko zarumienione. Jajka i parówki układamy na talerzu. Ogórka kroimy pod skosem na plasterki, wycinamy z niego brwi, dziób i skrzydła naszej sowy i układamy na jajku. Za pomocą ketchupu rysujemy nóżki sowy. Całość doprawiamy do smaku. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje