Jajkowa sowa
Przedstawiamy przepis na Dzień Dziecka, który wprowadzi radość na talerz. Wypróbujecie?
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówki. Sałatę i pomidorki koktajlowe układamy na talerzu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie wbijamy jajka, jednocześnie uważając, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Jajka solimy i przez około przez 2,5 minuty smażymy bez przykrycia na patelni i tyle samo czasu pod przykryciem, dzięki temu będzie ścięte także z góry. Następnie wyciągamy parówki z wody, nacinamy je pod skosem i na około 20 sekund wrzucamy na patelnię z jajkami, dzięki temu będą lekko zarumienione. Jajka i parówki układamy na talerzu. Ogórka kroimy pod skosem na plasterki, wycinamy z niego brwi, dziób i skrzydła naszej sowy i układamy na jajku. Za pomocą ketchupu rysujemy nóżki sowy. Całość doprawiamy do smaku.