Jak długo piec pizzę?

Samodzielne pieczenie pizzy to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, to też idealnie dobrany czas oraz adekwatne miejsce w piekarniku. Jak długo piec pizzę? Czy pizza musi się długo piec? Tajniki sztuki pieczenia pizzy od dziś nie będą wam obce!

Pizza
Pizza©123RF/PICSEL
Śmietanowa pizza z szynkąInteria Kulinaria

Wróg pizzy - wilgoć

Wilgoć
©123RF/PICSEL

Największym wrogiem naszej domowej pizzy jest nadmierna ilość wilgoci. To ona sprawia, że zamiast delikatnej i zarazem chrupiącej pizzy, tworzymy wodnisty placek.

Dlatego też pamiętajmy, nie pieczmy więcej, niż jednej pizzy w piekarniku.

Na czym piec pizzę?

Na czym piec?
©123RF/PICSEL

Pizzę najlepiej piec na blaszce, gdyż pomoże ona w odpowiednim rozprowadzeniu temperatury na jej spodzie. Ważnym też jest, aby w piekarniku blachę ustawić na najniższym poziomie, który pomoże naszej pizzy pięknie wyrosnąć.

Nie od razu Rzym zbudowano

Przygotowanie
©123RF/PICSEL

Jeśli myślisz, że całą pizzę przygotowuje się przed włożeniem do piekarnika, to jesteś w błędzie! Pizza wymaga stopniowego przygotowywania podczas pieczenia. Najpierw pieczemy spód, później nakładamy na niego przygotowany przez nas sos, następnie ser a dopiero na koniec inne składniki. To wszystko musimy zmieścić w 15 minutach. Przyda się więc dużo obserwacji i eksperymentowania, aby nasza pizza miała prawdziwie włoski smak!

Sposób na blade brzegi

art
©123RF/PICSEL

Tajny włoski sposób na zarumienione brzegi naszej pizzy jest bardzo prosty! Wystarczy przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować brzegi oliwą z oliwek. Ten zabieg sprawi, że brzegi pizzy nie będą blade i gumiaste.

Jaką ustawić temperaturę do pieczenia pizzy?

art
©123RF/PICSEL

Najważniejsze – wkładamy pizzę do piekarnika, dopiero gdy ten osiągnie maksymalną temperaturę. Ustawiamy piekarnik na grzanie "góra-dół" oraz włączamy termoobieg. Zazwyczaj pizzę piecze się w temperaturze większej niż 220 stopni, aby jej brzegi były ładnie wyrośnięte, a czas pieczenia nie przekroczył 15 minut. Po tym czasie ciasto zaczyna się wysuszać i oczywiście przypalać.