Jak dobrać makaron do potrawy?
Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!
Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup.
- Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw).
- Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych.
- Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią.
- Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane.
- Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem.
- Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek - idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów.
- Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych.
Ważne! Jeszcze niedawno panowała opnia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami.