Jak dobrać makaron do potrawy?

I dorośli, i dzieci uwielbiają makarony
I dorośli, i dzieci uwielbiają makarony materiały prasowe
  • Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw).
  • Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych.
  • Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią.
  • Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane.
  • Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem.
  • Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek - idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów.
  • Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych.    
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?