Jak gotować jajka?

Ugotowanie jajka wydaje się nie być skomplikowanym zadaniem, jednak w praktyce może przysporzyć niektórym osobom trochę problemów. Jajko na miękko gotujemy przecież zupełnie inaczej niż na twardo, a to niejedyne sposoby gotowania jaj. Podpowiadamy, ile je gotować, by uzyskać pożądaną konsystencję i smak.

article cover
©123RF/PICSEL

Cztery minuty - idealne jajko na miękko

©123RF/PICSEL

Wystarczą cztery minuty, by ugotować jajko na miękko o idealnej konsystencji. Pamiętajmy jednak, że czas liczymy od momentu zagotowania się wody. Jajko powinno być w całości zanurzone, w innym przypadku nie ugotuje się, jak należy. Po czterech minutach wyciągamy jajko i zalewamy je zimną wodą. Jajko na miękko najlepiej jeść na śniadanie wraz z tostami i świeżymi warzywami.

Sześć minut - dla miłośników jajka na miękko o bardziej zwartej konsystencji

Jeśli nie przepadamy za jajkiem na miękko, w którym żółtko nadmiernie się rozlewa, gotujmy jajo przez sześć minut. Wówczas jego konsystencja będzie bardziej zwarta.

Osiem minut - puszyste i miękkie żółtko

©123RF/PICSEL

Jeśli będziemy gotować jajko przez osiem minut, żółtko będzie miękkie i puszyste. Jajko w tej postaci zasmakuje osobom, które nie przepadają za rozlewającym się żółtkiem, a jednocześnie nie lubią zbyt twardych jajek. Takie jaja najlepiej jeść tylko z dodatkiem ulubionych przypraw i dipów.

Dziesięć minut - jajko na twardo

Ponoć jajka na twardo powinno gotować się 10 minut. Wtedy mają idealną konsystencję i nie tracą zbyt wielu składników odżywczych. Jajko gotowane przez 10 minut będzie zwarte i twarde, ale nie będzie nadmiernie się kruszyć. Można jeść go z dipami i dodawać do kanapek.

Dwanaście minut

©123RF/PICSEL

Jeżeli potrzebujemy jajka do sałatki lub do zupy, gotujmy je około dwunastu minut. Będą wówczas twardsze i zaczną się kruszyć. Warto jednak wiedzieć, że jajka gotowane dłużej niż 10 minut mogą tracić swoje składniki odżywcze.

Jak gotować jajka w koszulce?

Ugotowanie jajka w koszulce może przysporzyć trochę kłopotu. Wymaga to skupienia i wprawy, jednak efekt rekompensuje włożony trud. Przejdźmy jednak do meritum. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy jedną łyżkę octu. Następnie zmniejszamy ogień tak, by woda jedynie delikatnie bulgotała. Powinna mieć około 85 stopni Celsjusza. Jajko wbijamy delikatnie do osobnego naczynia, na przykład do miski (żółtko nie może się rozlać). Zaczynamy mieszać wodę w garnku tak, by powstał wir. Następnie wlewamy jajko w sam środek wiru. Jeżeli mamy więcej jajek, wlewamy je jedno po drugim. Jajko powinno po chwili się uformować. Jeśli tak się nie stanie, należy zacząć owijać łyżką białko wokół żółtka aż do powstania kulki. Jajko w koszulce gotujemy przez trzy minuty. Należy wyjąć je delikatnie z wody cedzakiem i na chwilę umieścić w zimnej wodzie, by przestało się gotować. Na koniec osuszamy je delikatnie czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i gotowe.

O tych zasadach warto pamiętać podczas gotowania jajek

art
©123RF/PICSEL

Jeśli lubimy jajka i często jemy je w gotowanej postaci, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Pomogą nam one przygotować pyszne jajka.

1. Jajka wyjęte prosto z lodówki będą potrzebować więcej czasu na ugotowanie niż te trzymane w temperaturze pokojowej. Jeśli zamierzamy gotować jajka, lepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki.

2. Warto pamiętać, że czas potrzebny do zagotowania wody uzależniony jest od temperatury wody i mocy płyty grzewczej, na której przygotowujemy jajka.

3. Starsze jajka obiera się znacznie łatwiej niż świeże.

4. Jajko ugotowane na twardo można przechowywać w lodówce do tygodnia.

5. Schłodzenie jajek zimną wodą zaraz po ich zagotowaniu ułatwi ich obieranie.

6. Przed ugotowaniem jajka warto zrobić niewielkie pęknięcie w skorupce. Powinno przechodzić ono przez całą powierzchnię membrany, ale nie może jej rozerwać, ponieważ podczas gotowania na zewnątrz wydostanie się część białka. Ten prosty trik pomoże zwiększyć dostęp powietrza, dzięki czemu białko w mniejszym stopniu będzie przylegać do błony. W efekcie po ugotowaniu będzie łatwiej go obrać.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas