Jak luzować kurczaka z kości?
Drób bez kości jest łatwiejszy do podzielenia na więcej niż 4 części. Nie wiedzieć czemu gościom bardziej smakuje, jeśli pomyślą ile czasu trwało przygotowanie potraw. Nic bardziej mylnego, jeśli dowiesz się jak wyciągnąć kości z kurczaka. Z naszą poradą dowiesz się jak przygotować kurczaka do faszerowania.
Rzeczy, których potrzebujesz
* nożyce do drobiu
* ostry długi nóż do kości
* tasak
Opróżnij wnętrze kurczaka. Wyjmij wątrobę, serce, szyję, wszystko z wnętrza kurczaka. niczego nie wyrzucaj. Dobry szef nie wyrzuca resztek. Zachowaj je na bulion. Wypłucz wnętrze kurczaka zimną wodą. Nadmiar wody zbierz ręcznikiem papierowym. Zaczynamy ciąć kurczaka. Najpierw nożycami do mięsa odcinamy końcówki skrzydeł.
Usunięcie obojczyka
Połóż kurczaka na plecach. Odciągnij skórę z okolicy obojczyka. Można wyczuć kości przez mięso. Zacznij ciąć z góry nożem do kości, ostrożnie za mostkiem całkiem do spodu z obu stron. Kontynuuj, aż obojczyk się odłączy. Zachowaj kość.
Wycięcie klatki
Przewróć kurczaka piersiami do stołu. Tnij wzdłuż kręgosłupa, począwszy od głowy aż do ogona. Oddzielaj mięso od żeber z obu stron. Najbliżej jak tylko potrafisz. Zatrzymaj się, kiedy dotrzesz do stawu skrzydeł i nóg kurczaka.
Odłączenie nóg i skrzydeł
Użyj nożyczek do mięsa, by odłączyć nogi i skrzydła od korpusu. Odcinaj dalej od kręgosłupa i wokół mostka, aż będą luźne i wolne od mięsa. Wyjmij korpus.
Wyjęcie kości udowej
Usuwanie kości udowej jest podstępne. Od środka podcinaj i zsuwaj mięso z udka w dół, aż do podudzia. Wyjmujemy tylko kość udową. Małą kość z podudzia wyciąga się po upieczeniu kurczaka.
Nożem do kości ucinamy końcówkę podudzia kurczaka. Skracamy skrzydła kurczaka w drugim stawie.