Jak obrać kiwi? Pięć prostych sposobów

Kiwi to zdrowy i niskokaloryczny owoc - jedna sztuka zawiera tylko 45 kalorii. Agrest chiński jest bogatym źródłem witamin z grupy B i kwasu askorbinowego. Kiwi ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy! Owoc zawiera także witaminy E i K, potas, fosfor, wapń, cynk i magnez. Choć aktinidia chińska wzbogaca dietę w różnorodne składniki odżywcze, to jednak wiele osób niechętnie po nią sięga ze względu na kłopotliwe obieranie kiwi. Istnieją jednak triki, dzięki którym łatwo usuniesz skórkę owocu.

Triki na obieranie kiwi
Triki na obieranie kiwi123RF/PICSEL

Przekrój kiwi i zjedz bez obierania

Jak jeść kiwi?
Jak jeść kiwi?123RF/PICSEL

Jeśli chcesz zjeść agrest chiński w ramach przekąski, nie musisz go obierać. Wystarczy, że przekroisz owoc w poprzek i zjesz miąższ łyżeczką. Trudności zaczynają się, gdy chcesz dodać kiwi do sałatki, koktajlu czy ciasta - wówczas stajesz przed pytaniem: jak obrać kiwi?

Jak szybko obrać kiwi? Nóż i łyżeczka

Aby obrać kiwi tą metodą, trzeba przygotować: nóż, łyżeczkę i miskę. Pracę rozpocznij od odkrojenia końcówek owocu. Następnie wbij łyżeczkę między skórę, a miąższ kiwi - staraj się umieścić ją jak najbliżej łupki. Teraz ostrożnie, aby nie przeciąć skórki, obracaj dookoła łyżeczką, aby oddzielić miąższ. Po wykonaniu pełnego obrotu lekko ściśnij łupkę - obrane kiwi wypadnie. Możesz też przerwać skórkę łyżeczką. Gotowe.

Jak obrać kiwi? Już nie zrobicie tego inaczej!Interia DIY

Jak obierać kiwi? Szklanką?!

Skutecznym narzędziem do obierania kiwi jest też szklanka. Aby usunąć skórkę przekrój owoc wzdłuż i wbij krawędź szklanki między łupkę a miąższ. Następnie wciskaj brzeg naczynia pod skórkę, dopóki miąższ nie wpadnie do szklanki.

Obieranie twardego kiwi

Twarde kiwi najlepiej obrać nożem lub obieraczką do warzyw
Twarde kiwi najlepiej obrać nożem lub obieraczką do warzyw123RF/PICSEL

Zarówno obieranie kiwi łyżeczką, jak i szklanką może być nieco trudniejsze, jeśli owoc jest niedojrzały. Twarde kiwi najlepiej obrać nożem lub obieraczką do warzyw. W obu przypadkach dobrze jest rozpocząć od odkrojenia końcówek.

Agrest chiński możesz obierać tą samą techniką, co jabłko. Możesz też położyć je na desce do krojenia i obkroić z każdej strony pojedynczym, pionowym cięciem. Ułatwisz sobie pracę, jeśli najpierw podzielisz owoc na ćwiartki, a następnie usuniesz łupkę każdej z nich.

Do obierania kiwi, szczególnie tych twardych sztuk, możesz wykorzystać też obierak do warzyw. Pracuj nim w identyczny sposób jak podczas obierania jarzyn.

Niezależnie od metody, którą wybierzesz, zawsze powinieneś zacząć obieranie kiwi od umycia i osuszenia owocu.

Soczysta pasta z kiwi i jabłekInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas