Katarzyna Bosacka zwróciła się do Polaków. Chodzi o pomidory
Katarzyna Bosacka, znana ze swojej dietetycznej wiedzy, tym razem poruszyła temat pomidorów w swoich mediach społecznościowych.

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę pomidory. Latem jemy ich całkiem sporo
Wiosna i lato to czas, w którym spożywamy spore ilości tych warzyw pod świeżą postacią. Kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek, ale jak apeluje specjalistka, to nie jest jedyny sposób ich spożywania.
Potoczny pogląd na temat warzyw, w tym i pomidorów, jest taki, że są one dla nas najzdrowsze w surowej, nieprzetworzonej formie.
Przeważnie tak jest, ale pod jednym względem pomidory stanowią wyjątek. Tym wyjątkiem jest likopen zawarty w pomidorach.
Likopen to naturalny związek chemiczny należący do grupy karotenoidów, odpowiedzialny za czerwony kolor pomidorów, arbuzów, czerwonych grejpfrutów i kilku innych owoców.
Jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga neutralizować wolne rodniki w organizmie. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do starzenia się i chorób. Ponadto może pomagać w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i ciśnienia krwi.
Można pomyśleć, że wystarczy jeść odpowiednią ilość pomidorów, by dostarczyć swojemu organizmowi likopen. Jednak tu ciekawostką na ten temat podzieliła się właśnie Katarzyna Bosacka.
Likopen najlepszy w przetworach. Katarzyna Bosacka porównała produkty

W opublikowanym w swoich mediach społecznościowych nagraniu Katarzyna Bosacka porównała zawartość likopenu w świeżych pomidorach z tym zawartym w pomidorowych przetworach.
"Świeże pomidory mają 4 mg likopenu w 100 g, oczywiście średnio, w zależności od gatunku" - zaczęła opowiadać Katarzyna Bosacka.
Coś, co może zaskakiwać, to ilość likopenu w przetworach pomidorowych.
"W przecierze pomidorowym będzie więcej likopenu, bo 12 g. W keczupie jeszcze więcej - 17 g, no i najwięcej w rekordziście, czyli koncentracie pomidorowym - 25 g" - zaskoczyła ciekawostką Bosacka.