Jak panierować rybę?

O wpływie ryb na zdrowie napisano i powiedziano już wiele. Mimo polemik dotyczących ich wpływu na zdrowie, jedno jest pewne: nie wolno z nich rezygnować, ponieważ dostarczają wielu cennych wartości odżywczych. Wiele osób preferuje rybę smażoną w panierce. Aby była nie była ona nasiąknięta tłuszczem oraz nie odpadała od ryby, warto to robić umiejętnie. Zatem, jak panierować rybę? Przekonajmy się.

Jak panierować rybę? To pytanie często sobie zadajemy
Jak panierować rybę? To pytanie często sobie zadajemy123RF/PICSEL

Przygotuj rybny filet

Jak panierować rybę? Do tego celu najlepiej użyć filetowanej ryby. Jeśli nabyliśmy w sklepie gotową, to problemy mamy z głowy. W wypadku, gdy kupiliśmy świeżą, wcześniej trzeba ją odpowiednio przekroić, usunąć ości i dobrze umyć. Niezależnie od rodzaju, gdy chcemy panierować rybę, kawałek musi być dokładnie osuszony.

Karmelizowana ryba po azjatyckuInteria Kulinaria

W czym panierować rybę?

Ważnym spoiwem łączącym panierkę z filetem jest dodatek jajek. Najlepiej do tego celu użyć całego z dodatkiem odrobiny zimnego mleka. Nie wystarczy jajka rozmącić widelcem, warto do tego użyć trzepaczki lub miksera, aby dokładnie napowietrzyć spoiwo (wtedy lepiej będzie trzymać się panierka). Czego jeszcze powinniśmy użyć, aby panierować rybę? Warto przygotować bułkę tartą lub mąkę pszenną. Warto wymieszać oba składniki w proporcjach 1:1.

Tajny składnik do panierki

Dodatek do panierki skrobi kukurydzianej zapobiegnie jej odpadaniu
Dodatek do panierki skrobi kukurydzianej zapobiegnie jej odpadaniu

Jeśli chcemy panierować rybę, ale boimy się, że panierka odpadnie od ryby podczas smażenia, mamy doskonały patent, który temu zapobiegnie. Wystarczy sięgnąć po tajny składnik, który sprawi, że całość będzie się trzymała. O czym mowa? Jeśli chcemy panierować rybę, to warto dodać do bułki tartej lub mąki dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej!

Jak smażyć rybę?

Jeśli udało nam się już zapanierować rybę, należy ją usmażyć. Warto pamiętać, aby do tego celu użyć bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli będzie zbyt zimny, panierka może się rozpaść oraz niepotrzebnie wchłonąć jego nadmiar, co niekorzystnie wpłynie na smak panierowanej ryby. Ryba jest gotowa, kiedy panierka jest chrupka i nabrała intensywnego, złotego koloru.

Należy pamiętać, że usmażoną rybę należy pozbawić nadmiaru tłuszczu. W tym celu wystarczy przełożyć gotowe filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jak panierować rybę? Sięgnij po dodatki!

Panierowane ryby należy smażyć na gorącym tłuszczu
Panierowane ryby należy smażyć na gorącym tłuszczu123RF/PICSEL

Jeśli znudziła nam się ryba panierowana w mące i bułce tartej, warto dodać coś, co podkręci jej smak. Do zwykłej panierki wystarczy dosypać przypraw. Najlepiej sięgnąć po ulubione przyprawy, ale warto nie przesadzać z ich ilością, aby nie zaburzyć smaku dania. Do panierki można dodać oregano, odrobinę ziół prowansalskich, ale także pieprz ziołowy czy niewielką ilość granulowanego czosnku.

Jak panierować rybę, kiedy znudziła nam się bułka tarta? Można ją zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub owsianymi albo krakersami lub chipsami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas