Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

W idealnym świecie nie musielibyśmy się martwić o chemikalia zawarte w naszych owocach i warzywach. Wszyscy bylibyśmy ogrodnikami, którzy nie używają tylu szkodliwych środków, a jedzenie organiczne nie miałoby tak wysokich cen. Żyjemy jednak w świecie, gdzie stosuje się woski i szkodliwe pestycydy, które zjadamy wraz z owocami i warzywami. Szybkie płukanie w wodzie nie zmywa wszystkich tych środków z powierzchni owoców. Oto prosty sposób na oczyszczenie warzyw i owoców ze środków chemicznych.

Płukanie warzyw i owoców
Płukanie warzyw i owoców© Photogenica
płukanie owoców
© Photogenica

Będziesz potrzebować: 1 szklanki wody, ½ szklanki octu i miskę. W misce mieszamy wodę i ocet. Wrzuć owoce do miski z miksturą.

owoce płukanie w occie
© Photogenica

Owoce zamieszaj w wodzie i wyszoruj przynajmniej przez 30 sekund. Następnie opłucz w chłodnej, bieżącej wodzie przez następne 25-30 sekund. Owoce są czyste i gotowe do spożycia.

ocet płukanie warzyw i owoców
© Photogenica

Od teraz owoce, zwłaszcza jabłka stracą woskowe pokrycie i będą miały naturalny blask. Odkryj zupełnie nowy poziom przyjemności. Poczujesz smak prawdziwych owoców. Miej na uwadze, że może to skrócić okres trwałości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas