Jak praktycznie wykorzystać resztki żywności?

Komu z nas nie zdarzyło się wyrzucić resztek jedzenia do kosza? I to nie dlatego, że było ono zepsute. Niestety większość osób tzw. resztki spisuje na straty. Niezjedzone ziemniaki z obiadu, warzywa z rosołu lub obierki z owoców - nie wiedzieć czemu - wyrzucamy do kosza. Warto wiedzieć, że tracimy przez to wiele wartości odżywczych. Zamiast wyrzucać resztki żywności po prostu wykorzystajmy je praktycznie. Podpowiadamy sprawdzone sposoby.

article cover
©123RF/PICSEL

Obierki

©123RF/PICSEL

Obierki to ponoć najzdrowsza część warzyw i owoców. To w ich wnętrzu kryje się bogactwo wartości odżywczych. Niestety mało kto o tym wie, dlatego tak często lądują one w koszu na śmieci. Oto pomysły na wykorzystanie obierków często używanych warzyw oraz owoców.

Obierki z ziemniaków

Skórki z ziemniaków są bogate w witaminy B oraz C, a także w minerały: wapń, jod i żelazo. Zawierają również spore ilości błonnika. Nie tylko świetnie wpływają na przemianę materii i wspomagają odchudzanie. Okazuje się, że skórka z ziemniaka świetnie działa na skórę. Rozjaśnia przebarwienia, leczy trądzik i przyspiesza gojenie się ran. Obierki można również upiec i jeść jako przekąskę, a także przygotować z nich zabiegi kosmetyczne.

Obierki z marchwi, pietruszki i selera

Z kolei z obierek z marchwi, pietruszki czy selera można ugotować wywar na zupę lub sos. Podobnie jak obierki z ziemniaków, skórki z marchwi, pietruszki czy selera zawierają pokaźne ilości witamin i minerałów. Nie powinny zatem lądować w koszu.

Obierki z jabłek

Skórka z jabłek to bogactwo błonnika. Jest niezbędna w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub często miewają problemy trawienne. Można śmiało ją zamrozić, a później dodawać do deserów i zdrowych koktajli.

Skórki z bananów

Skórka z banana jest bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu i wapnia, które są niezbędne dla zdrowia naszych zębów. Nie warto jej wyrzucać, ponieważ działa jak środek wybielający zęby. Wystarczy potrzeć wewnętrzną skórką banana zęby. Zabieg warto powtarzać kilka razy dziennie.

Skórka z pomarańczy

Znajdziemy w niej spore ilości witamin i minerałów. Jeśli została nam skórka z pomarańczy, pokrójmy ją i zasuszmy. Będzie idealnym dodatkiem do ciast.

Pestka awokado

©123RF/PICSEL

Mało kto wie o tym, że pestka awokado jest jak najbardziej jadalna i niezwykle zdrowa. Jedyne wątpliwości budzić może sposób jej spożywania. Jest duża i twarda, zatem trudno będzie ją zjeść w naturalnej postaci. Pestkę awokado możemy potłuc przy pomocy ciężkiego narzędzia lub zmiksować. Najlepiej dodawać ją do ciast, zup i koktajli. Jej smak jest lekko gorzkawy, dlatego nie warto jeść jej bez dodatków.

Suchy chleb

Jeśli nie zjedliśmy całego pieczywa, które zaczyna już czerstwieć, nie musimy go wyrzucać. Gdy zasuszy się do końca, możemy przygotować z niego bułkę tartą. Przed zasuszeniem warto podzielić pieczywo na małe kawałki. Wówczas łatwiej zmieli się w maszynce.

Ugotowane ziemniaki z obiadu

©123RF/PICSEL

Ugotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków na obiad? Nic straconego! Możemy przygotować z nich pyzy lub kluski śląskie. Najlepiej jednak zrobić to w dzień, w którym ugotowaliśmy ziemniaki. W kolejny mogą nie nadawać się już do jedzenia.

Warzywa z zupy

Z kolei z warzyw, które zostały w garnku po zjedzonej zupie, możemy przygotować wegetariańskie kotleciki. Wystarczy je zmiksować i przyprawić, a następnie obtoczyć w bułce tartej i wrzucić na tłuszcz. Niebo w gębie!

Pamiętajmy, że praktyczne wykorzystanie resztek żywności pozwala nam również zaoszczędzić pieniądze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas