Jak prawidłowo mrozić żywność?

Kto z nas wyobraża sobie dzisiaj życie bez zamrażarki? Chyba nikt. Szczególnie, że w dzisiejszych czasach kupujemy coraz więcej żywności, którą magazynujemy w domach. Jednak, czy wiemy, jak prawidłowo mrozić produkty, by były długo przydatne do zjedzenia? Podpowiadamy najważniejsze zasady.

article cover
©123RF/PICSEL

Podstawowe zasady mrożenia żywności

©123RF/PICSEL

Na początek przyjrzyjmy się najważniejszym zasadom mrożenia żywności. Oto one:

1. Przed włożeniem żywności do zamrażarki należy ją prawidłowo zapakować. W pojemnikach powinno być jak najmniej powietrza.

2. Przed zamrożeniem zaleca się lekko schłodzić żywność.

3. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności wcześniej rozmrożonej.

4. Przed włożeniem żywności do zamrażalnika najlepiej podzielić ją na mniejsze partie.

5. Nie wolno mrozić nieświeżych produktów.

6. Na każdej mrożonce należy napisać datę mrożenia.

7. Warto od czasu do czasu przemyć zamrażalnik.

Jak mrozić mięso?

©123RF/PICSEL

Oto przydatne rady, które pomogą mrozić mięso odpowiedni sposób:

* Mięsa nie należy mrozić w oryginalnych opakowaniach. Najlepiej przełożyć je do materiałów nieprzepuszczających wilgoci;

* Należy zamrażać wyłącznie mięso wysokiej jakości;

* Do porcjowania mięsa należy używać dokładnie wyczyszczonych noży;

* Przed mrożeniem najlepiej usunąć z mięsa kości. Dzięki temu zaoszczędzimy miejsce w zamrażarce i zapobiegniemy jej uszkodzeniu;

* Na każdym kawałku mięsa warto napisać datę ważności oraz rodzaj mięsa. Dzięki temu unikniemy przeterminowania mięsa i nie pomylimy kurczaka z indykiem;

* Między opakowaniem a mięsem powinna być zachowana cyrkulacja powietrza.

Jak mrozić owoce?

Trwa sezon na owoce. Chętnie mrozimy już truskawki, jagody, a także owoce leśne. Jak robić to prawidłowo? Oto podstawowe zasady mrożenia owoców:

* Należy mrozić tylko owoce świeże. Nie powinny mieć żadnych skaz. Najlepiej mrozić je zaraz po zakupie;

* Przed zamrożeniem owoce powinny zostać dokładnie umyte;

* Drobne owoce najlepiej mrozić na tacce przy najwyższej temperaturze zamrażarki, a następnie przesypać je do woreczka i zmniejszyć temperaturę mrożenia;

* Na opakowanie z owocami warto nakleić również informację z datą mrożenia owoców.

Mrożenie warzyw

Warzyw mrozimy w taki sam sposób, jak owoce. Niektóre z nich warto przed umyciem obrać. Nie zapomnijmy o naklejeniu karteczki z datą przydatności.

Mrożenie ciast

©123RF/PICSEL

Coraz chętniej i częściej mrozimy również ciasta. Dzięki temu rozwiązaniu unikniemy pieczenia ciasta na kolejną imprezę. Oto przydatne instrukcje, które pomogą nam w prawidłowy sposób zamrozić ciasto:

* Do zamrażarki wkładamy wyłącznie ciasta świeże;

* Nie mrozimy ciast z bezą i galaretką, ponieważ po rozmrożeniu może zmienić się ich konsystencja;

* Przed zamrożeniem najlepiej owinąć ciasto w folię aluminiową lub spożywczą.

Jak rozmrażać ciasta?

Praktycznie każdy rodzaj ciasta potrzebuje powolnego rozmrażania się. Po wyciągnięciu z zamrażarki najlepiej położyć je w suchym miejscu i cierpliwie poczekać aż się rozmrozi.

Mrożenie gotowych dań

Do zamrażarki możemy śmiało włożyć również gotowe potrawy: pieczone mięso, bigos, gulasz lub pizzę. Pamiętajmy jednak, by dobrze je zapakować. Potrawy płynne należy mrozić w plastikowych, szczelnych pojemnikach. Natomiast kotlety i mięso zapakować w folię aluminiową lub spożywczą.

Jakich produktów definitywnie nie można mrozić?

Niestety nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia. Część żywności pod wpływem niskiej temperatury zmienia swoją strukturę, zapach oraz smak. Oto kilka popularnych produktów, których lepiej nie mrozić:

* produkty z grupy nabiału;

* dipy na bazie majonezu;

* miękkie sery;

* kiwi;

* melony;

* kapusta;

* seler naciowy;

* ziemniaki;

* ryż;

* makaron;

* jajka w skorupkach;

* produkty zawierające żelatynę.

Jak długo żywność może przebywać w zamrażarce?

Fakt, że żywność jest mrożona, nie oznacza, że będzie przydatna do spożycia po kilku latach. Oto, jak długo możemy przechowywać w zamrażalniku najpopularniejsze produkty:

* pieczywo - do trzech miesięcy;

* ciasta - do trzech miesięcy;

* jagnięcina i cielęcina – do dziewięciu miesięcy;

* kurczak i indyk – do dziewięciu miesięcy;

* szynki i kiełbasy - do dwóch miesięcy;

* lody - do dwóch miesięcy;

* owoce – do 12 miesięcy;

* warzywa – do 12 miesięcy;

* zioła – 12 miesięcy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas